نوارهای آتشین در آسمان
![]() |
این تصویر در اندازهی بزرگتر |
در این عکس که پس از غروب آفتاب یکی از روزهای پاییزی هفتهی گذشته در شیلی گرفته شده، یک تابش هواتاب استثنایی را میبینیم که سرتاسر آسمان بر فراز رصدخانهی لاس کامپاناس را رنگین کرده.
این هواتاب به اندازهای شدید بود که حتی نور بخشی از کهکشان راه شیری که از این افق تا افق دیگرِ آسمان بیابان بلند آتاکاما کشیده شده بود را در خود فرو برده و پنهان کرده بود.
پرتوهای هواتاب در همان فرازای شفقهای قطبی، و به دلیل فرآیند شیمیتابناکی (کمیلومینسانس) که فرآیند تولید نور در یک برانگیختگی شیمیایی است پدید میآیند ولی برخلاف شفقهای قطبی که تنها در عرضهای جغرافیایی بالا دیده میشوند، هواتاب در سرتاسر سیارهی زمین میتواند دیده شود و مانند این عکس، با دوربینهای دیجیتال حسمندِ رنگی ثبت گردد.
این هواتاب هم که به همین شیوه به تصویر کشیده شده، نمایی آتشین دارد.
هواتابها به طور عمده از اتمهای اکسیژن جو در چگالیهای بیاندازه کم سرچشمه میگیرند و در چند سال گذشته در بیشتر شبهای نیمکرهی جنوبی دیده شدهاند.
در آن شب تاریک، این هواتاب نیرومند مانند کهکشان راه شیری به خوبی دیده میشد ولی [برای چشم نامسلح] بیرنگ بود.
درخشانترین شبچراغ در این تصویر سیارهی مشتریست که در نقطهی مخالف خورشید [فاصلهی ۱۸۰ در جهی آن] در آسمان جای دارد و نزدیک کوژ مرکزی کهکشان راه شیری، بر فراز افق خاوری (بالای چارچوب) دیده میشود.
ابرهای ماژلانی کوچک و بزرگ هر دو با هم در میان هواتاب، در جایی پایین، سمت چپ صفحهی کهکشان، در افق جنوبی خودنمایی میکنند.
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
Chilean - airglow - Las Campanas Observatory - Milky Way - Atacama desert - aurora - chemiluminescence - oxygen - atom - Jupiter - Sun - central bulge - Large and Small Magellanic clouds - galactic plane
منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر