آیا این سیارک از فضای میانستارهای به دام مشتری افتاده؟
چرا سیارک ۲۰۱۵بیزی۵۰۹ چرخشی پسررَونده به گرد خورشید دارد؟
چنان چه در این پویانمایی نشان داده شده، سیارکهای تروجان مشتری دو دستهی عمده هستند- یک دسته جلوی مشتری و دستهی دیگر درست پشت آن- ولی همگی همجهت با مشتری به گرد خورشید در چرخشند.
ولی سیارک بیزی۵۰۹ که در سال ۲۰۱۵ یافته شده بود و هنوز نام ویژهای ندارد، در مداری پسرو به گرد خورشید در گردش است و رقص گرانشی بسیار پیچیدهای هم با مشتری انجام میدهد. [مطلبی دربارهی این سیارک که در فروردین سال گذشته منتشر کردیم: * بازی خطرناک یک سیارک با مشتری]
دلیل این ویژگیها هنوز ناشناخته است و در دست پژوهش و بررسیست- ولی اگر رازش گشوده شود، میتواند آگاهیهای بسیاری دربارهی روزگار آغازین سامانهی خورشیدی به ما بدهد.
دو نظریهی پرطرفدار تاکنون برای آن پیشنهاد شده. یکی این که بیزی۵۰۹ جرمی از فضای میانستارهای بوده که میلیاردها سال پیش به دام مشتری گرفتار شده، و نظریهی دیگر این که بیزی۵۰۹ در روزگاری نزدیکتر، از ابر اورت که ابری از دنبالهدارها در بخش بیرونی خود سامانهی خورشیدیست به درون آمده بوده.
یافتن پاسخ درست نیاز به شبیهسازیهای پرجزییات بیشتری دربارهی احتمال و پایداری مدارها نزدیک مشتری و بررسی آنها دارد، ولی شاید هم نیاز به مشاهدهی مستقیمِ ویژگیهای آن پیدا کنیم.
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
asteroid - 2015 BZ509 - Sun - Jupiter - trojan - retrograde - Solar System - Oort cloud - comet -
منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر