باکتری‌هایی که رنگین‌کمان ساخته‌اند

اِد کرمینسکی از اوهایوی آمریکا که عاشق آسمانست، بارها از ابرهای یخی رنگین‌کمانی در آسمان بالای سرش عکس گرفته. ولی او در روز ۱۲ می که برای همین کار بیرون رفته بود، با رنگین‌کمانی از یک گونه‌ی کاملا متفاوت روبرو شد- آن هم زیر پایش. 

وی می‌گوید: «هنگامی که داشتم روی یک پل پیاده‌رو در صخره‌های ماسه‌سنگی پارک ایالتی هاکینگز ویل راه می‌رفتم به این نمای رنگارنگ در لبه‌ی جوی برخوردم.» باکتری‌های آهن‌خوار این سنگ‌ها را از ابرهای آسمان هم رنگین‌کمانی‌تر کرده بودند.

کرمینسکی می‌گوید: «جلوه‌ی رنگین‌کمانی این سنگ ساحلی توسط یک لایه‌ی نازک باکتری پدید آمده که روی آهنِ بیرون زده از سنگ رشد کرده‌اند. آب هم کمی نمای رنگین‌ دارد که بازتاب ابرهای رنگین‌کمانی در آسمان است.»

ولی باکتری‌ها چگونه سنگ را رنگین‌کمانی کرده‌اند؟ ساده است. آنها سطح سنگ را با لایه‌ای نازک پوشانده‌اند. امواج نوری که به این لایه‌ی نازک رسیده‌اند و از سطح زیر و سطح بالای آن بازتابیده‌اند، با هم تداخل پیدا کرده و نوارهای رنگی ساخته‌اند. نمونه‌ی آشناترِ این پدیده در حباب‌های صابون و لایه‌های روغن دیده می‌شود، ولی باکتری‌ها هم توان ساختنش را دارند.

کرمینسکی می‌گوید: «کنجکاوم بدانم باکتری‌های آهن‌خوار در سیاره‌ی بهرام هم یافته خواهند شد؟» اگر چنین چیزی آنجا هم باشد -بهرام آهن بسیاری دارد- پس این جانداران می‌توانند عنوان رنگین دیگری به سیاره‌ی سرخ بیفزایند. این هم یک دلیل دیگر برای درست کردن مته‌ی دستی آسیب‌دیده‌ی خودروی کنجکاوی!

--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:

واژه‌نامه:
Ed Kreminski - Ohio - iridescent - sandstone - Hocking Hills State Park - Iron - bacteria - rainbow - reflect - Mars -Red Planet -Curiosity - jackhammer

منبع: spaceweather

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه