سیارک دوقلوی عجیبی که از کنار زمین گذشت
![]() |
اگر تصویر را اینجا ندیدید روی خود آن بکلیکید. برداشت هنری از دو تکهی سیارک ۲۰۱۷ وایئی۵ که هماندازه، ولی بسیار ناهمرنگند
|
در ماه ژوئن بود که دانشمندان پی بردند گویا سیارک ۲۰۱۷ وایئی۵ نمایی دو-لوبی دارد و از همین رو بررسی آن را آغاز کردند. چند روز پیش (۱۲ ژوییه) ناسا اعلام کرد که این سیارک دو لوبی نیست، بلکه در حقیقت دو سیارک جدا از همست که به گرد یکدیگر در چرخشند.
این دو سیارک توسط ۳ تلسکوپ راداری یافته شد؛ آنها باریکههایی از امواج رادیویی را به سیارکهای نزدیک زمین شلیک میکنند و منتظر بازتاب آنها به زمین میمانند. اخترشناسان میتوانند با بهره از همین بازتابهای دریافت شده تصویری از پیکرهی سیارک بسازند. در مورد سیارک ۲۰۱۷ وایئی۵ ، این سیگنالها نشان دادند که آنچه به نظر لوبهای یک سنگ میآید در حقیقت دو سنگ جداگانه است که هر ۲۰ تا ۲۴ ساعت یک بار به گرد یکدیگر میچرخند.
![]() |
نمای راداری تازهتر، که دو تکهی جدا از هم ۲۰۱۷ وایئی۵ را به روشنی نشان میدهد. |
از این هم شگفتانگیزتر این که دو تکهی ۲۰۱۷ وایئی۵ با پهناهای ۹۰۰ متر، تقریبا هماندازهاند. تا پیش از این تنها سه جفت سیارک هماندازه یافته شده بود. بیشتر سیارکهای دوتایی پیکرههایی ناهمسان دارند و یکی از دیگری بسیار کوچکتر است.
رصدهای بیشتر برای ۲۰۱۷ وایئی۵ نشانگر یک ویژگی خیرهکننده بوده: این دو سیارک، دوقلوی همسان نیستند. یکی از آنها بسیار تیرهتر از دیگریست، که نشان میدهد یا همنهش رویهی سطح آنها بیاندازه متفاوت است یا این که سطح یکی از آنها ناهموارتر و زبرتر از دیگریست [که باعث میشود بازتابندگی کمتری داشته باشد-م].
ولی شاید تا مدت زمانی دراز دیگر نتوانیم رازهای بیشتری را از این دو آشکار کنیم. این رصدهای تازه هنگامی انجام شد که ۲۰۱۷ وایئی۵ به نزدیکترین نقطهی مدارش به زمین رسیده بود و داشت از فاصلهی ۶ میلیون کیلومتری زمین میگذشت. برای این که این دوقلوها را یک بار دیگر در چنین فاصلهای از زمین ببینیم باید بیش از ۱۷۰ سال انتظار بکشیم.
![]() |
نمای رادداری از سیارک ۲۰۱۷ وایئی۵ که در ۲۳ ژوئن ۲۰۱۸ گرفته شده بود و آن را دو-لوبی نشان میداد |
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
near-Earth - asteroid - 2017 YE5 - NASA - radar - radio wave - reflection - Earth - binary asteroid -
منبع: Space.com
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر