کوه یخ غولپیکری که سرانجام توانست از قطب جنوب فرار کند
![]() |
این یک تصویر پویا (gif) به بزرگی ۱۱.۳ مگ است. برای کامل شدنش شکیبا باشید اندازهی بزرگتر (۲۹.۹ مگ) |
در ژوییهی ۲۰۱۷، یکی از بزرگترین کوههای یخِ ثبت شده از یختاق "لارسن سی" در جنوبگان جدا شد. ولی یخهای دریا در سمت خاور و همچنین آب کمژرفای شمال جلوی این کوه یخ غولپیکر که ای۶۸ نامیده شده را گرفتند و راه فرارش را بستند. از همین رو ای۶۸ تا بیش از یک سال سر جایش شناور ماند و پس و پیش شد ولی هرگز نتوانست از یختاق مادریش دور شود.
سرانجام بادهای نیرومندی که از لارسن سی میوزد فشاری که انتظارش را میکشید را برایش فراهم کرد. در اوایل سپتامبر ۲۰۱۸ این بادها بر انتهای جنوبی کوه یخ فشار آورده و آن را به سوی "چرخاب وِدِل" راندند. چرخش ساعتگرد آبهای اقیانوس در این چرخاب و حرکتِ رو به شمالِ یخهای دریا (که در این پویانمایی مانند جریانی از راست به چپ دیده میشود) ای۶۸ را چرخاندند و به درون دریای ودل راندند. ای۶۸ در این دریا آزادتر است و رو به شمال، به سوی آبهای گرمتر پیش میرود.
این پویانمایی را آدرین لاکمن در دانشگاه سوانزی ولز با بهره از دادههای سنتینل-۱ کوپرنیک که ناوگانی از دو ماهواره است درست کرده. هر یک از این دو ماهواره یک دستگاه رادار پیشرفته دارد که میتوانند روز و شب، از پشت ابرها و باران از سطح زمین عکس بگیرند. این ویژگی برای دیدهبانی بخشهای قطبی که در ماههای زمستان پوشیده در ابر و تاریکیاند یک نیاز کلیدیست.
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
iceberg - Larsen C - ice shelf - Antarctica - A68 - Weddell Gyre - clockwise - Larsen shelf - Weddell Sea - Adrian Luckman - Swansea University - Copernicus Sentinel-1 - radar - Earth
منبع: esa
منبع: esa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر