سیاهچالههایی که میتوانند مردهها را زنده کنند
* رویارویی نزدیک با یک سیاهچالهی میانجرم میتواند ستارگان مرده را جانی دوباره بدهد، حتی اگر شده برای لحظه ای کوتاه.
گروهی از دانشمندان با انجام شبیهسازیهای رایانهای به بررسی این پرداختند که اگر یک کوتولهی سفید (جنازهی بدون همجوشی یک ستاره) به یک سیاهچالهی میانجرم نزدیک شود چه روی میدهد. سیالهچالههای میانجرم سیاهچالههایی با جرم ۱۰۰۰ تا ۱۰ هزار برابر خورشیدند.
برداشت هنری از یک کوتولهی سفید در رویارویی با یک سیاهچاله |
آنها پی بردند که در این رویارویی، گرانش نیرومند سیاهچاله میتواند کوتولهی سفید را به شدت کش آورده و دل مرده و بیجانش را آنچنان به هم بریزد که فرآیندهای همجوشی هستهای بتوانند برای چند ثانیه در آن دوباره آغاز شوند و هلیوم، کربن، و اکسیژن را به عنصرهایی سنگینتر مانند آهن تبدیل کنند.
این دسته از رویدادهای گسیخت کشندی (تیدیئیها، TDEs) میتوانند امواج گرانشی هم پدید بیاورند- موجهایی در بافت فضازمان که اینشتین یک سده پیش در نظریهی نسبیت عام پیشبینی کرده بود و در سال ۲۰۱۵ نخستین مورد آن توسط آزمایشگاه لایگو (LIGO) دریافت و آشکار شد.
البته به گفتهی پژوهشگران، لایگو احتمالا نمیتواند امواج گرانشی که در چنین رویدادی پدید آمده را آشکار کند، ولی دستگاههای آینده، مانند "آنتن فضایی تداخلسنج لیزری" (لیسا، LISA) که قرار است در سال ۲۰۲۳ توسط سازمان فضایی اروپا راهی فضا شود، شاید توان چنین چیزی را داشته باشند.
و اگر کوتولهی سفید دچار گسیختگی بیش از اندازه شود (پاره پاره شود)، مقدار هنگفتی ماده از آن به درون سیاهچالهی قاتلش کشیده شده و تابشهای نیرومندی پدید خواهد آورد که تلسکوپهای کنونی توان دیدنش را دارند.
این پژوهش راهی را برای بررسی بهترِ سیاهچالههای میانجرم به ما میدهد، اجرامی که بررسیشان بیاندازه دشوار است. اخترشناسان تاکنون شمار فراوانی سیاهچالههای کوچک (ستارهجرم)، و ابرسیاهچالهها (سیاهچالههای ابرپرجرم) که میلیونها یا میلیاردها برابر خورشید جرم داشته و در مرکز بیشتر کهکشانها لانه دارند را شناسایی کردهاند. ولی سیاهچالههای شگفتانگیز میانجرم تا به امروز یافتنشان ناممکن بوده.
یکی از نویسندگان این پژوهش، کریس فراجیل از کالج چارلستون میگوید: «دانستن شمار سیاهچالههای میانجرم برای ما اهمیت دارد زیرا به این پرسخ که ابرسیاهچالهها از کجا آمدهاند پاسخ میدهد. یافتن سیاهچالههای میانجرم از راه رویدادهای گسیخت کشندی میتواند دستاوردی شگرف باشد.»
ولی ابرسیاهچالهها برای چنین رویدادهایی (این گونه از رویدادهای گسیخت کشندی) چندان مناسب نیستند زیرا آنها احتمالا پیش از آن که کوتولهی سفید فرصت از هم گسیختن پیدا کند آن را میبلعند.
خورشید ما هم در آیندهی دور، پس از پایان یافتن همجوشی هستهایش تبدیل به غول سرخ شده و سرانجام یک کوتولهی سفید از خود به جا خواهد گذاشت. پس این پژوهش از یک نظر دیگر هم جالب است زیرا میتواند سرنوشتی که چه بسا خورشید ما در آیندهی بسیار دور پیدا خواهد کرد را توضیح دهد.
این پژوهش برای انتشار در نشریهی آستروفیزیکال جورنال پذیرفته شده. نگارش برخط (آنلاین) آن را میتوانید اینجا بخوانید.
-------------------------------------------
در همین زمینه:
* کشف نیرومندترین شواهد برای سیاهچالههای میانجرم
-------------------------------------------
در همین زمینه:
* کشف نیرومندترین شواهد برای سیاهچالههای میانجرم
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
Cosmic Zombies - medium-size black hole - star - white dwarf - intermediate-mass black hole - Earth - sun - nuclear-fusion - helium - carbon - oxygen - iron - tidal disruption event - TDE - gravitational wave - Albert Einstein - Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory - LIGO - European Space Agency - Laser Interferometer Space Antenna - stellar-mass - solar mass - galaxy - Chris Fragile - College of Charleston - South Carolina - hydrogen - red giant - The Astrophysical Journal - arxiv
منبع: Space.com
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر