غار سرخ و چشمانداز رنگینش
![]() |
این تصویر در اندازهی بزرگتر |
این نمای رنگین آسمان پهنهای به اندازهی حدود دو قرص کامل ماه (۱ درجه) را از میدان های پرستاره و پر از سحابیِ صفحهی کهکشان راه شیری در صورت فلکی شمالی شاهانهی قیفاووس میپوشاند.
پایین و سمت راست مرکز چارچوب، ناحیهی گسیلشی درخشان و سرخفام شارپلس ۱۵۵ (یا اساچ ۱۵۵) را میبینیم که به نام سحابی غار نیز شناخته میشود. این سحابی با فاصلهی حدود ۲۴۰۰ سال نوری از زمین، نزدیک لبهی ابر مولکولی بزرگِ این منطقه جای دارد .
پهنای این غار کیهانی به حدود ۱۰ سال نوری میرسد و دیوارههای گازی درخشان آن در اثر پرتوی فرابنفش ستارگان داغ و جوان یونیده شده و این چنین برافروخته شده است.
سحابیهای پرغبار و آبیفام بازتابی -مانند ویدیبی ۱۵۵- در بالا، سمت چپ، و همچنین ابرهای تیرهی غبار نیز در این بوم نقاشی میانستارهای فراوان به چشم میخورد.
پژوهشهای دانشمندان نشانههای چشمگیرِ دیگری از فرآیند ستارهزایی را در این منطقه آشکار کرده، از جمله نقطهی سرخ درخشان هربیگ-هارو ۱۶۸ یا اچاچ ۱۶۸ نزدیک بالا، سمت راست چارچوب. درخشش این جرم هربیگ-هارو ناشی از فوارههایی پرانرژیست که دارند از یک ستارهی نوزاد بیرون میزنند.
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
full moon - nebula rich - plane - Milky Way Galaxy - constellation Cepheus - molecular cloud - emission region - Sharpless 155 - Sh 155 - Cave Nebula - ultraviolet - star - reflection nebula - canvas - star formation - Herbig-Haro 168 - HH 168
منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر