شاید کلید فعالیت سیاهچالهها در دست "میدانهای مغناطیسی" باشد
![]() |
این تصویر در اندازهی بزرگتر |
برای اخترشناسان، فوارههای همراستا از نیرومندترین شواهد برای وجود ابرسیاهچالههای پنهان در دل بیشتر کهکشانهاست. برخی از این سیاهچالهها فعالند و مواد پیرامون خود را بلعیده و فوارههایی بسیار پرسرعت از مواد به بیرون میافشانند، ولی برخی دیگر آرامند و شاید حتی در خواب باشند [بی هیچ فعالیتی].
رصدهایی که به تازگی به کمک رصدخانهی پوشسپهری اخترشناسی فروسرخ ناسا (سوفیا، SOFIA) انجام شده رازهایی را دربارهی این فوارهها آشکار کرده است. دادههای سوفیا نشان میدهند که در مرکز کهکشان فعال "ماکیان ای"، گرد و غبار توسط میدانهای مغناطیسی به دام میافتد و در محدودهی نزدیک مرکز کهکشان انباشته و محدود میشوند، و ابرسیاهچالهی مرکز کهکشان از آنها تغذیه میکند.
در این این برداشت هنری (نقاشی) هستهی کهکشان ماکیان ای را میبینیم با چنبرهای از غبار پیرامونش، که فوارههایی را از مرکزش به بیرون افشانده. میدانهای مغناطیسی که غبار را در این چنبره به دام انداختهاند با خطوطشان نشان داده شده. این میدانهای مغناطیسی میتوانند با به دام انداختن غبار در یک چنبره و نزدیک نگهداشتن آنها به اندازهی کافی به سیاهچاله به گونهای که بتوانند توسط آن بلعیده شوند، به بیدار نگهداشتن و فعال ماندن این هیولای گرسنه کمک میکنند.
-----------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
supermassive black hole - galaxy - black hole - jet - SOFIA - Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy - magnetic field - active galaxy - Cygnus A - torus
منبع: nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر