آب شور زیر سطح مریخ می‌تواند زندگی‌بخش باشد

* بر پایه‌ی پژوهشی تازه، آبنمک درست زیر سطح سیاره‌ی بهرام (مریخ) می‌تواند مولکول اکسیژن محلول، به اندازه‌ای که برای پشتیبانی از گونه‌های ویژه‌ای از جانداران نیازست را در خود داشته باشد.

از برخورد پرتوهای نور با مولکول‌های دی‌اکسید کربن در جو نازک و تنُک بهرام و شکستن آنها، کمی اکسیژن پدید می‌آید. در گذشته پنداشته می‌شد که اندک اکسیژن مولکولی موجود در بهرام نمی‌تواند حتی برای پشتیبانی از زندگی جانداران ذره‌بینی هم در این سیاره بسنده کند. ولی اگر درست زیر سطح سیاره، آبنمک وجود داشته باشد، این آب‌ها می‌توانند اکسیژن مولکولی را به اندازه‌‌ای که بتواند از میکروب‌های هوازی و یا حتی جانداران کوچکی مانند اسفنج‌ها پشتیبانی کند در خود نگه دارند. [نمک دمای یخ زدن آب را پایین می‌آورد و باعث می‌شود آب به حالت مایع بماند-م]

ولادا استامنکوویچ، پژوهشگر آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا، و همکارانش زمانی به این نتیجه رسیدند که محاسبه کردند اگر آبنمک زیر لایه‌ی نازکی از سطح بهرام وجود داشته باشد چه مقدار اکسیژن مولکولی را می‌تواند در خود حل کند. آنها شرایط چنین آبی را با در نظر گرفتن جزییاتی مانند فشار، دما، و محتوای نمک (مانند پرکلرات-م) شبیه‌سازی کردند.
به گمان دانشمندان، این رگه‌های تیره روی بهرام می‌توانند دستاورد
آب مایع روان باشند. بر پایه‌ی پژوهشی تازه، اگر آبنمک در بهرام
باشد، می‌تواند به اندازه‌ی کافی برای پشتیبانی از زندگی در خود
اکسیژن داشته باشد. تصویر بزرگ‌تر (۴.۶ مگ)

ولی استامنکوویچ می‌گوید برای درست بودن یافته‌های آنها نیازست که این آب درست زیر سطح بهرام وجود داشته باشد و با جو سیاره به دادوستد (تبادل) اکسیژن بپردازد. این خبر بسیار هیجان‌انگیزیست زیرا به گفته‌ی استامنکوویچ، اگر آب در سیاره‌ی سرخ باشد، "اکسیژن درون این آبنمک‌ها برای پشتیبانی از زندگی هوازی کافی خواهد بود". وی می‌افزاید اکسیژن یک محرک اصلی زندگی و فرگشت روی زمین بوده، و اگر دانشمندان بتوانند وجود آبنمک و اکسیژن محلول در آنها را تایید کنند، گامی بزرگ در شناخت زندگی و بهرام برداشته خواهد شد.

استامنکوویچ می‌گوید ما تاکنون این را می‌دانیم که در بهرام "آب می‌تواند باشد"، ولی این "به معنای آن نیست که آب آنجا هست": «کاری که اکنون واقعا باید انجام دهیم اینست که بفهمیم در بهرام آبنمک هست یا نه، و اگر هست کجاست.»

ولی دانشمندان هشدار می‌دهند که همزمان که داریم آبنمک، اکسیژن محلول و حتی زندگی را در بهرام جستجو می‌کنیم، این را هم در نظر داشته باشم که زندگی از گونه‌ی آشنای ما شاید به شیوه‌ای متفاوت با زمین پدید آمده و وجود داشته باشد.

گزارش این دانشمندان در شماره‌ی ۲۲ اکتبر نشریه‌ی نیچر جئوساینس منتشر شده.

--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:

واژه‌نامه:
Mars - briny water - molecular oxygen - salty water - microbe - sponge - Red Planet - planet - aerobic - Vlada Stamenković - NASA - Jet Propulsion Laboratory - salt - Earth - Nature Geoscience

منبع: astronomy.com

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه