رابطه چرخش خورشید با فعالیت‌های آذرخشی در زمین

* دانشمندان ژاپنی برای بررسی نقش چرخش خورشید در فعالیت‌های آذرخشی زمین در ژاپن به سراغ دفترهای خاطرات چند سده پیش رفتند.

گروهی از پژوهشگران ژاپنی نخستین گام‌ها در شناخت تاثیر چرخش خورشید بر فعالیت‌های آذرخشی زمین را برداشته‌اند. آنها پاسخ را در یک منبع نامعمول یافتند: خاطراتی که در سده‌ی ۱۷ میلادی نگاشته شده بود.

در این پژوهش چندین دانشمند از دانشگاه‌های گوناگون ژاپن، و همچنین ریوهو کاتائوکا، استادیار بنیاد ملی پژوهش‌های قطبی (NIPR) شرکت داشتند. این بنیاد از پژوهش‌ها و مشاهدات علمی مناطق قطبی پشتیبانی می‌کند.

هیروکو میاهارا، نویسنده‌ی نخست پژوهش از بخش علمی دانشگاه هنر توکیو می‌گوید: «این را به خوبی می‌دانیم که تغییرات بلندمدت فعالیت خورشید (از چند سده تا چند میلیون سال) بر محیط زیست زمین تاثیر می‌گذارد. ولی این که آیا بر شرایط آب و هوایی روزانه یا ماهانه هم اثر دارد یا نه، به خوبی شناخته نشده.»

میاهارا به دوره‌ی ۲۷-روزه‌ی چرخش خورشید اشاره می‌کند که سرعت میانگین چرخش خورشید به گرد محورش است. از آنجایی که خورشید از پلاسما تشکیل شده، سرعت چرخش در استوای آن بیش از قطب‌های آنست. هنگامی که مناطق فعال روی سطح خورشید، مانند لکه‌های خورشیدی، رو به زمین می‌شوند، تابش فرابنفش رو به زمین افزایش یافته و بارش ذرات پرانرژی بر جو زمین کاهش می‌یابد.

میاهارا و گروهش می‌خواستند بدانند این چرخه‌ی ۲۷ روزه بر پدیده‌های آب و هوایی زمین -مانند رعد و برق- تاثیر می‌گذارد یا نه. آنها به سراغ دفتر خاطرات‌هایی رفتند که با هم، یک بازه‌ی ۱۵۰ ساله را به طور پیوسته می‌پوشاندند. یکی خاطرات یک خانواده‌ی کشاورز در جایی که اکنون در بخش باختری توکیوست و دیگری گزارش‌های دقیق کارمندان دولت در مرکز توکیو. این دو نقطه حدود ۴۰ کیلومتر از هم فاصله داشتند.

دانشمندان اشاره‌هایی که در این خاطرات به رویدادهای تندر و آذرخشی (رعد و برقی) میان ماه‌های می تا سپتامبر شده بود را بررسی کردند؛ این بازه‌ی زمانی، هنگامی‌ست که نفوذ توده‌ی هوای سرد سیبری در ژاپن ضعیف است.

آنها مشاهده کردند که فعالیت‌های تندر و آذرخشی هر ۲۴ تا ۳۱ روز به اوج می‌رسیدند، یعنی همان بازه‌ی زمانی برای چرخش کامل لکه‌های خورشیدی. این یک نشانه‌ی نیرومند است، به ویژه هنگامی که شمار میانگین سالانه‌ی لکه‌های خورشیدی بالاست.

میاهارا با یادآوری به این که آهنگ فعالیت‌های آذرخشی با افزایش فعالیت خورشید بیشتر می‌شود می‌گوید: «رفتار چرخه‌ای خورشید نقش بسیار مهمی در دگرگونی آب و هوای ژاپن دارد.»

برنامه‌ی بعدی این گروه پژوهشِ سازوکار دقیق تاثیری که خورشید روی رویدادهای آب و هوایی می‌گذارد، و این که این اثر چگونه می‌تواند به ژاپن برسد است.

میاهارا می‌گوید: «هدف پایانی ما اینست که تاثیر فعالیت خورشید را نیز به پیش‌بینی‌های هواشناسی بیافزاییم. این می‌تواند دقت پیش‌بینی‌ها را بالا برده، و حتی چه بسا پیش‌بینی‌های بلندمدت‌تر را هم امکان‌پذیر کند.»

گزارش این دانشمندان روز ۱۸ آوریل در نشریه‌ی Annales Geophysicae منتشر شد.

--------------------------------------------
پیش از این نیز پژوهشی درباره‌ی احتمال تاثیر بادهای خورشید بر شمار آذرخش‌های زمین در وبلاگ یک ستاره در هفت آسمان منتشر شده بود که اینجا خواندید.

--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:

واژه‌نامه:
Japan - sun - Annales Geophysicae - European Geosciences Union - Ryuho Kataoka - National Institute of Polar Research - NIPR - Research Organization of Information and Systems - ROIS - solar activity - Hiroko Miyahara - Humanities and Sciences/Museum Careers - Musashino Art University - Tokyo - plasma - equator - pole - Earth - meteorological phenomena - lightning - Hachioji - Diary of Ishikawa Famil - Diary of Hirosaki Clan Government Office - Hirosaki - Aomori Prefecture - Siberian - sunspot - weather forecast

منبع: sciencedaily

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه