چهره غول گازی مشتری در طیف فرابنفش
![]() |
سیارهی مشتری در طیف فرابنفش چهرهی اندکی متفاوت پیدا میکند.
این عکس یکی از عکسهاییست که تلسکوپ فضایی هابل برای تفسیرِ بهترِ جابجایی ابرهای مشتری و کمک کردن به فضاپیمای جونو در شناخت زمینهی سیارهایِ بخشهای کوچکی که میبیند، به طور مرتب از این غول گازی میگیرد. دانشمندان رنگهای مشتری را در طیفهای بیرون از دید انسان، مانند فرابنفش و فروسرخ زیر نظر میگیرند.
در این عکس که سال ۲۰۱۷ گرفته شده، مشتری را در طیف فرابنفش-نزدیک میبینیم که نمای اندکی متفاوت با همیشه دارد، تا اندازهای به این دلیل که میزان بازتاب نور از آن با همیشه فرق دارد و این هم به نوبهی خود باعث شده تا ابرهای فرازاها و عرضهای گوناگون سیاره درخششهای گوناگونی، متفاوت با همیشه داشته باشند.
در طیف فرابنفش-نزدیک، قطبهای سیاره تیرهتر از همیشه دیده میشوند؛ لکهی سرخ بزرگ و لکهی کوچکترِ سمت راستش که در طیف دیدنی (مریی) به نام بیضی سفید شناخته میشود هم همین طور.
دورتر در سمت راست، توفانهای "رشته مروارید" را میبینیم که در طیف فرابنفش میدرخشند و از همین رو در این تصویرِ رنگ-نمایشی، به رنگ صورتی دیده میشوند.
بالا، سمت چپ هم گانیمد دیده میشود، بزرگترین ماه سیارهی مشتری.
فضاپیمای جونو همچنان به پیمودن مدارهای ۵۳ روزهاش به گرد مشتری ادامه میدهد، ولی تلسکوپ زمینگردِ هابل دچار نقص در پایداری ژیروسکوپش شده و کارشناسان برای بررسی و راهاندازی دوباره، آن را به حالت امن بردهاند.
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
Jupiter - ultraviolet - NASA - Juno - Hubble Space Telescope - Jovian giant - infrared - UV - pole - Great Red Spot - white oval - String of Pearl - false-color - moon - Ganymede - Earth - gyroscope
منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر