سایه یک خفاش غول‌پیکر در تصویر هابل

* بزن کنار بتمن! نشان خفاش تو در برابر این "سایه‌ی خفاش" که تلسکوپ فضایی هابل در یک ابر گازی کیهانی دیده هیچ نیست!!
"سایه‌ی خفاش" خیره‌کننده‌ای که از نور ستاره‌ی اچ‌بی‌سی ۶۷۲، توسط توسط قرص پیرامون آن بر بخشی از سحابی مار افتاده.
این تصویر در اندازه‌ی بزرگ‌، بسیار بزرگ (۱۸.۳ مگ)
درست همزمان با هالووین، عکس تازه‌ای هم از یک "سایه‌ی خیره‌کننده" در سحابی مار که با فاصله‌ی ۱۳۰۰ سال نوری، در صورت فلکی مار دیده می‌شود گرفته شده. اخترشناسان آن را "سایه‌ی خفاش" نامیده‌اند زیرا بسیار همانند دو بالِ گشوده‌ی تاریک است.
نمای سحابی مار از چشم تلسکوپ وی‌ال‌تی.
فیلترهای این تصویر همان طول موج‌های تصویر
هابل را در بر دارند. اندازه‌ی بزرگ‌تر

این دو سایه‌ی تیره از دو سمت یک ستاره به نام اچ‌بی‌سی ۶۷۲ که ابرهای پیرامونش را روشن کرده و یک سحابی بازتابی ساخته به بیرون کشیده شد. شاید این بال‌های خفاش چیزی رازگونه به نظر بیاید ولی توضیح ساده‌ای دارند: آنها توسط قرصی از مواد پدید آمده‌اند که به گرد ستاره‌ی اچ‌بی‌سی ۶۷۲ حلقه زده و از دو سمت جلوی نور آن را گرفته. این قرص غبار می‌تواند روزی به سامانه‌ای از سیاره‌ها تبدیل شود.

مقام‌های سازمان فضایی اروپا در این باره نوشته‌اند: «این قرص که تنگ چسبیده به ستاره است، سایه‌ی سنگینی که بسیار بزرگ‌تر از خودش است را پدید آورده- تقریبا ۲۰۰ برابر قطر سامانه‌ی خورشیدی. سایه‌ی این قرص مانند چیزیست که توسط حباب یک لامپ استوانه‌ای درست می‌شود. نور از بالا و پایین حباب بیرون می‌زند، ولی در پهلوهایش مخروط‌هایی تیره از سایه پدید می‌آید.»

بیشتر سایه‌ی این ستاره کاملا سیاه است، ولی اخترشناسان تغییر رنگ‌هایی را در لبه‌های آن دیده‌اند. این می‌تواند به دانشمندان در بررسی اندازه و همنهش ذرات غبار درون این قرص کمک کند. سایه‌ی این قرص شاید چیز چشمگیری باشد ولی ترفند زاویه‌ی دید است که آن را شگفت‌انگیز کرده؛ در حقیقت این گونه سایه‌ها پدیده‌هایی بسیار رایج پیرامون ستارگان جوانند.
نمای میدان گسترده‌ی سحابی مار از چشم تلسکوپ
زمینی "پیمایش دیجیتالی آسمان". این تصویر در
اندازه‌های بزرگ‌تر

مقام‌های سازمان فضایی اروپا می‌افزایند: «سحابی مار که در این تصویر تنها بخش کوچکی از آن دیده می‌شود، می‌تواند چندین نمونه از این اَفکَنِش‌های سایه‌ای را داشته باشد. این سحابی پرورشگاه صدها ستاره‌ی جوانست که شاید بسیاری از آنها هم دارند سیاره‌هایی را در قرص‌های پیش‌سیاره‌ای خود می‌پرورانند.»

اگر دقت کنید می‌توانید یک سایه‌ی خفاش دیگر را هم در گوشه‌ی بالا، سمت چپ این تصویر ببینید. شاید این سایه‌ها به آن اندازه ترسناک نباشند که گاتهام سیتی را به هراس بیندازند، ولی به خوبی نمای سامانه‌ی خورشیدی خودمان در روزگار نوزادی‌اش را نشان می‌دهند. دانشمندان به طور معمول برای آگاهی بیشتر درباره‌ی تاریخ سامانه‌ی خورشیدی، قرص‌های پیش‌سیاره‌ای را بررسی می‌کنند.

هابل پیش از این هم عکس‌هایی از سحابی‌های هراس‌انگیز گرفته بود. در این نمایشگاه سحابی‌ها می‌توانید چند نمونه‌ی دیگر را ببینید.
"سایه‌ی خفاش" خیره‌کننده‌ای که از نور ستاره‌ی اچ‌بی‌سی ۶۷۲، توسط توسط قرص پیرامون آن بر بخشی از سحابی مار افتاده
 --------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:

واژه‌نامه:
Batman - bat shadow - Hubble Space Telescope - Halloween - Serpens Nebula - Earth - European Space Agency - bat - HBC 672 - planet - solar system - ESA - cylindrical lamp - protoplanetary disk - Gotham - HAWK-I - Very Large Telescope - Chile - wavelength - Digitized Sky Survey

منبع: Space.com

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه