رتیل آتشینمزاج کیهانی!
![]() |
این تصویر در اندازهی بزرگتر |
سحابی رتیل که به نام "۳۰ زرینماهی" نیز شناخته میشود، با پهنای بیش از ۱۰۰۰ سال نوری، یک منطقهی ستارهزایی غولپیکر و در واقع بزرگترین و خشنترین منطقهی ستارهزایی در سرتاسر گروه محلی کهکشانهاست که با فاصلهی حدود ۱۸۰ هزار سال نوری از زمین، در کهکشان ماهوارهی راه شیری، ابر ماژلانی بزرگ (LMC) جای دارد.
در اینجا این عنکبوت کیهانی را میبینیم که سرتاسر چارچوب این چشمانداز تماشایی را پوشانده. این تصویر از همگذاری دادههای باریکباند درست شده و پرتوهای تابیده از اتمهای یونیدهی هیدروژن را نشان میدهد.
درون سحابی رتیل (انجیسی۲۰۷۰) خوشهی جوانی از ستارگان بزرگ به نام آر۱۳۶ جای دارد که با پرتوهای پرانرژی، بادهای ستارهای، و شوکهای ابرنواختری خود تارهای این عنکبوت را برافروخته و آن را به یک سحابی گسیلشی درخشان تبدیل کردهاند.
در این رتیل هم مناطق ستارهزایی دیگری هم وجود دارد که در هر یک، خوشههای ستارگان جوان با افروزهها و ابرهایی که خودشان آنها را به شکل حباب در آوردهاند را میتوان دید. در واقع در سمت چپ مرکز این تصویر، جایگاه نزدیکترین ابرنواختر روزگار نوین، یعنی اسان ۱۹۸۷ای را هم میتوانیم ببینیم.
این میدان دید پُرمایه حدود ۱ درجه از آسمان، هم ارز ۲ فرص کامل ماه را در صورت فلکی جنوبی "زرینماهی" می پوشاند. اگر این سحابی به اندازهی سحابی شکارچی (نزدیکترین پرورشگاه ستارهای به زمین با فاصلهی ۱۵۰۰ سال نوری) از ما فاصله داشت، پهنهای بیش از ۳۰ درجه (۶۰ برابر قرص کامل ماه) و در واقع نیمی از آسمان سیارهی زمین را می پوشاند.
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
Tarantula Nebula - diameter - star forming region - galaxy - Large Magellanic Cloud - Local Group of galaxies - NGC 2070 - stellar wind - supernova - shock - star - R136 - star cluster - SN 1987A - full moon - constellation Dorado - Orion Nebula
منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر