فوبوس: ماه محکوم به مرگ
![]() |
این ماه (قمر) به نابودی محکوم شده است.
بهرام یا مریخ، سیاره ی سرخ، که نام خدای جنگ رومیان (MARS) را بر خود دارد ["بهرام" در فرهنگ ایران باستان نیز نام ایزد پیروزی بوده است -م] دارای دو ماه کوچک است: فوبوس و دیموس، که نامهایشان از واژگان یونانی Fear و Panic به معنای بیم و هراس گرفته شده.
خاستگاه این دو ماه ناشناخته است، ولی بر پایهی یک نظریهی پیشرو، این دو ماه میتوانند از سیارکهای درون کمربند سیارکها، میان مشتری و بهرام بوده باشند که بعدها اسیر گرانش بهرام شدهاند.
در این تصویر خیرهکننده با رنگهای نمایشی که در سال ۱۹۷۸ توسط کاوشگر روباتیک وایکینگ ۱ گرفته شده، فوبوس، ماه بزرگتر با پهنای ۲۵ کیلومتر و چندین دهانهی برخوردی روی آن را میبینیم.
بر پایهی پژوهشی تازه، شیارهای بلند و شگفتانگیزی که روی فوبوس دیده میشود احتمالا پس از برخوردی که دهانهی بزرگ استیکنی در سمت چپ را پدید آورد، در اثر غلطیدن سنگهای پرتاب شده از آن روی سطح پدید آمدهاند.
مدار فوبوس به اندازهای به بهرام نزدیک است (۵۸۰۰ کیلومتر، در مقایسه با ماه خودمان که ۴۰۰ هزار کیلومتر از زمین دورت) که نیروهای کشندی گرانشی دارند آن را به پایین میکشند.
دستاورد پایانی این نزدیک شدن اینست که تا ۵۰ میلیون سال دیگر، فوبوس در مدار از هم میپاشد.
بسیار پیش از آن زمان (در حقیقت همین امشب اگر همه چیز روی برنامه پی برود)، سطحنشین اینسایت ناسا بر این سیاره فرود خواهد آمد و کار خود برای بررسی ساختار درونی بهرام آغاز خواهد کرد.
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
moon - Mars - red planet - Roman god of war - Phobos - Deimos - Greek - Fear - Panic - asteroid - false-colored - Viking 1 - crater - Stickney Crater - Moon - tidal force - NASA - InSight
منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر