دهانه پوشیده از یخ در سیاره سرخ
![]() |
آنچه در این تصویر میبینید دهانهی کارالوف نزدیک قطب شمال سیارهی بهرام (مریخ) است که با کوهی از آب یخزده به پهنای ۸۲ کیلومتر و ضخامت حدود ۲ کیلومتر پر شده.
این آب یخزده پایدار و همیشگی است. گمان میرود لایهای از هوای سرد در این دهانه به دام افتاده که جلوی آب شدن این یخ را حتی در تابستانهای قطبی یک سالهی سیاره هم میگیرد.
این عکس از پیوند نوارهای تصویری دوربینِ فضاپیمای اروپایی مارس اکسپرس که از ۲۰۰۳ تاکنون در مدار بهرامست درست شده. این نوارهای تصویری در آوریل همین امسال گرفته شده بودند. دادهها پردازش شدهاند تا نمای دهانه را از پهلو نشان دهند. هر پیکسل تصویر همارز ۲۱ متر است.
رالف یومان از مرکز هوافضای آلمان، جایی که پردازش در آن انجام شده میگوید: «به احتمال بسیار گرد و خاک نرم هم با این یخ آمیخته شده ولی مقدارش به آن اندازه نیست که نمای سطحش را تغییر دهد. رنگ، همان رنگیست که میبینید.»
در قطبهای سیاره هم آب یخزدهی همیشگی، آمیخته با یخ خشک (یخ دیاکسید کربن) وجود دارد. در زمستان نیمکرهی شمالی، لایهای از یخ دی اکسیدکربن به ضخامت ۱ تا ۲ متر روی کلاهک یخی همیشگی قطب مینشیند.
--------------------------------------------
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
Mars - Korolev Crater - Red Planet - High Resolution Stereo Camera - European Space Agency - Mars Express - Ralf Jaumann - German Aerospace Center - planet’ - carbon dioxide - ice cap
منبع: newscientist
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر