اولتیما تولی، جرمی اسرارآمیز که رازهایش به زودی فاش خواهد شد
سه سال پیش که فضاپیمای نیوهورایزنز ناسا از کنار پلوتو گذشت، دانشمندان از دیدن نخستین نماهای نزدیکِ آن شگفتزده شدند. پلوتو اگرچه در در منطقهای بیاندازه سرد از سامانهی خورشیدی، در فاصلهی ۶ میلیارد کیلومتری خورشید است، ولی به آن اندازه که بسیاری انتظار داشتند خشک و یخزده نبود. پلوتو -که زمانی سیارهی شمارهی ۹ شناخته میشد- جفرافیایی زنده با رشته کوهها، تلماسههای بادزَده، زمینههای تیغهای، و بسیاری از چیزهای دیگر داشت. نیوهورایزنز در همین دیدار کوتاه دانش سیارهای را زیر و رو کرد.
اکنون دوباره خود را برای شگفتزده شدن آماده کنید. نیوهورایزنز تا کمتر از ۲ هفتهی دیگر به جرم تازهای که حتی از پلوتو هم اسرارآمیزتر است میرسد.
![]() |
این جرم "اولتیما تولی" (۲۰۱۴ امیو۶۹) نام دارد که به معنای "فراسوی مرزهای دنیای شناخته شده" است. در حقیقت این سنگ کوچک آسمانی بسیار ناشناخته است. اولتیما تولی که نسبت به خورشید، تقریبا یک میلیارد کیلومتر از پلوتر دورتر است هرگز در هیچ تلسکوپی بیش از یک نقطهی روشن نبوده. جای آن در کمربند دوردست کویپر است، منطقهای که به نظر میرسد تقریبا هر چیزی در آن امکانپذیر است.
پژوهشگر اصلی نیوهورایزنز، آلن استرن میگوید: «ما واقعا نمیدانیم با چه روبرو خواهیم شد. آیا جو دارد، آیا حلقهای گرداگردش است؟ آیا ماه هم دارد؟ تک تک این چیزها ممکن است و ما به زودی پاسخشان را خواهیم یافت.»
در نخستین روز سال ۲۰۱۹، نیوهورایزنز از فاصلهای یک سوم فاصلهای که در ژوییهی ۲۰۱۵ از پلوتو داشت از کنار اولتیما تولی خواهد گذشت، و رکورد دورترین جرمی که یک کاوشگر زمینی با آن دیدار کرده را خواهد شکست. نخستین عکسهای این رویداد در این تارنما منتشر خواهد شد: SeeUltimaThuleNow.com.
ما یک چیز را دربارهی اولتیما تولی فهمیدهایم. این که پیکرهاش کشیده و بینظم است. در سال ۲۰۱۷، اخترشناسان نور ستارهای که از پشت اولتیما تولی میگذشت را بررسی کردند. خاموش و روشن شدن نور ستاره الگویی داشت که نشانگر دو لوب با قطرهای ۲۰ و ۱۸ کیلومتر بود. اولتیما تولی میتواند یک جرم کوچک دوتایی هم باشد. (اینجا خواندید: * هدف بعدی نیوهورایزنز جالبتر از پیش شد)
![]() |
استرن میگوید: «اولتیما تولی ۱۰۰ برابر کوچکتر از پلوتو است، ولی ارزش علمی بیاندازهای دارد. یکی از چیزهایی که دربارهاش میدانیم اینست که ۴.۵ یا ۴.۶ میلیارد سال سن دارد و فاصلهاش از خورشید ۶ میلیارد کیلومتر است. از آغاز پیدایش تاکنون در آن فاصلهی بسیار دور، با دمایی نزدیک به صفر مطلق مانده است، پس احتمالا بهترین نمونهای برای بررسی سحابی باستانی خورشیدی است که تاکنون بررسی کردهایم.»
استرن میگوید: «چیزی مانند آن هرگز کاوش نشده.»
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
NASA - New Horizons - Pluto - Solar System - planet - Ultima Thule - 2014 MU69 - sun - Kuiper Belt - Alan Stern - moon - New Year's Eve - New Year's Day - binary system - absolute zero
منبع: spaceweather
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر