کهکشان بچه قورباغه
![]() |
این تصویر در اندازهی بزرگتر |
چرا این کهکشان چنین دُم بلندی دارد؟
در این نمای خیرهکننده که با پردازش دادههای موجود در بایگانی میراث هابل به دست آمده، کهکشان مارپیچیِ آشفتهی "آرپ ۱۸۸" یا "کهکشان بچه قورباغه" را بر پسزمینهای زیبا از کهکشانهای دوردست میبینیم.
این بچه قورباغهی کیهانی با ۴۲۰ میلیون سال نوری فاصله از زمین، در راستای صورت فلکی شمالی اژدها (تنین) دیده میشود. بلندی دُم چشمنواز آن در حدود ۲۸۰ هزار سال نوری است و خوشههایی از ستارگان سنگین آبی و درخشان هم در جای جایش به چشم میخورد.
یک روایت برای چگونگی پیدایش این دم اینست که در گذشته یک کهکشان فشردهتر از جلوی آرپ ۱۸۸ گذشته بوده -از راست به چپ در این تصویر- و در اثر برهمکنش گرانشی هر دو، به پشت بچه قورباغه پرتاب شده.
در این رویاروییِ نزدیک، نیروهای کشندی باعث شدهاند ستارگان و گاز و غبار کهکشان مارپیچی از آن بیرون کشیده شده و چنین دم زیبایی را پدید بیاورند. [تصویر متحرک روبرو را ببینید]
برآورد میشود خود کهکشان دوم اکنون با فاصلهی حدود ۳۰۰ هزار سال نوری، پشت کهکشان بچه قورباغه جای گرفته باشد. آن را میتوان از لا به لای بازوهای مارپیچیِ بالا سمت راستِ بچه قورباغه دید.
این بچه قورباغه، احتمالا مانند همنام زمینیاش با گذشت عمر دُمش را از دست خواهد داد و خوشههای ستارهای درون دم هم تبدیل به کهکشانهای ماهوارهای کوچکتر برای کهکشان مارپیچی بزرگ خواهند شد.
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
Arp 188 - galaxy - tail - Hubble Legacy Archiv - spiral galaxy - Tadpole Galaxy - constellation of the Dragon - Draco - spiral arm - star cluster
منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر