ماه در زمان گرفتگی هم سرخ می‌شود، هم آبی

این تصویر در اندازه‌ی بزرگ‌تر
قرص ماه در زمان ماه‌گرفتگی‌ها به رنگ سرخ تیره دیده می‌شود، درست است؟ 

ولی در ماه‌گرفتگی ۲۰ ژانویه، بسیاری از بینندگان به هنگام گذشتن ماه از درون سایه‌ی زمین رنگ دیگری را هم دیدند: آبی فیروزه‌ای. عکسی که اینجا می‌بینید از رادبویل آلمان گرفته شده و همین پدیده را نشان می‌دهد. عکاس تصویر این رنگ‌های سرخ و آبی را شگفت‌انگیز توصیف کرده.

سرچشمه‌ی این رنگ فیروزه‌ای لایه‌ی ازون جو زمین است. پژوهشگر ماه‌گرفتگی، دکتر ریچارد کین، استاد بازنشسته‌ی دانشگاه کلرادو چنین توضیح می‌دهد: «بیشتر نوری که در هنگام ماه گرفتگی، ماه را روشن می‌کند از درون لایه‌ی پوش‌سپهر (استراتوسفر) جو زمین گذشته و به دلیل پراکنش به سرخی گراییده است. ولی نوری که از بخش بالایی پوش‌سپهر می‌گذرد، به درون لایه‌ی ازون نفوذ می‌کند. لایه‌ی ازون نور سرخ را درمی‌آشامد (جذب می‌کند) و در نتیجه پرتویی که از آن می‌گذرد و بر ماه می‌افتد عملا آبی‌تر می‌شود.»
تصویر در اندازه‌های بزرگ- بزرگ‌تر (۲.۹ مگ)
این رنگ آبی در همه‌ی ماه‌گرفتگی‌های کلی دیده می‌شود. بینندگانی که با چشم نامسلح ماه را نگاه می‌کنند اغلب متوجه آن نمی‌شوند زیرا پدیده‌ای زودگذر است و تنها در چند دقیقه‌ی آغاز و پایانِ گرفتِ کلی می‌شود آن را دید. دوربین‌های دوچشمی و تلسکوپ‌ها دید را بهتر می‌کنند، مانند همین تصویر که از پشت یک تلسکوپ ماکستوف-نیوتنی ۱۴ اینچی گرفته شده.

--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:

واژه‌نامه:
Moon - Earth - Radebeul - Germany - ozone - Prof. Richard Keen - University of Colorado - lunar eclipse - stratosphere - Naked-eye - Binoculars - Maksutov-Newton telescope

منبع: spaceweather

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه