آخرین کهکشان بیضیگون در فهرست شارل مسیه
![]() |
این گوی غولپیکر پرستاره (با چیزی نزدیک به ۱۰۰ میلیارد ستاره) یک کهکشان بیضیگون در فاصلهی ۵۵ میلیون سال نوری زمینست. این کهکشان که به نام مسیه ۸۹ (ام۸۹) شناخته میشود کاملا کروی به نظر میرسد که برای یک کهکشان بیضیگون که به طور معمول پیکرههایی کشیده دارند چیز نامعمولیست. نمای کروی ام۸۹ میتواند خطای چشمانداز باشد و به دلیل جهتگیریاش نسبت به زمین این گونه دیده شود.
مسیه ۸۹ کمی کوچکتر از راه شیری است ولی چند ساختار ویژه دارد که از آن به فضای پیرامون کشیده شدهاند. یکی از این ساختارها از گاز و غباریست که تا ۱۵۰ هزار سال نوری از مرکز کهکشان بیرون زده؛ خود این مرکز لانهی یک ابرسیاهچاله (سیاهچالهی کلانجرم) است. فوارههایی از ذرات داغ که تا ۱۰۰ هزار سال نوری از کهکشان بیرون زدهاند نشان میدهند که احتمالا این کهکشان در گذشته بسیار فعالتر از امروز بوده- شاید یک اختروش یا کهکشان رادیویی فعال. مسیه ۸۹ همچنین با سامانهی گستردهای از پوستهها و تودههایی در بر گرفته شده که میتوانند به دلیل ادغامهای پیشینِ این کهکشان با کهکشانهای کوچکتر پدید آمده باشند- و این نشان میدهد که مسیه ۸۹ با پیکرهای که امروز میشناسیم احتمالا در گذشتهای به نسبت نزدیک شکل گرفته.
مسیه ۸۹ در سال ۱۸۷۱ توسط اخترشناس شارل مسیه یافته شد. مسیه در آن هنگام مدت ۲۳ سال بود که تلاش میکرد کاتالوگی از اجرام نجومی پدید آورد. وی در گذشته جرمی کمنور را در آسمان شناسایی کرده بود و فکر میکرد دنبالهدار هالی است. ولی با دقت بیشتر پی برد که سحابی خرچنگ است. او برای این که دیگر ستارهشناسان مانند خود به اشتباه نیفتند بر آن شد تا فهرستی از همهی اجرام ژرفای آسمان، که میتوانستند با دنبالهدار اشتباه گرفته شوند درست کند [سحابی خرچنگ هم نخستین عنوان این فهرست شد، با نام ام۱ یا مسیه ۱]. رصدهای رَوشمندِ مسیه به گردآوری نخستین کاتالوگ فراگیر برای اجرام کیهانی انجامید: فهرست مسیه! کهکشان ام۸۹ آخرین کهکشان بیضیگون غولپیکر، و گِردترین کهکشان در کل فهرست ۱۱۰ جرمی او بود.
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
star - elliptical galaxy - Messier 89 - ellipsoid - Milky Way - supermassive black hole - quasar - radio galaxy - Charles Messier - Halley’s Comet - Crab Nebula - comet
منبع: spacetelescope
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر