تلسکوپی برای دریافت برخی از پرانرژی‌ترین پرتوها

اگر ویدیو اینجا اجرا نشد می‌توانید آن را در تلگرام، فیسبوک، و یا توییتر یک ستاره در هفت آمان ببینید

این‌ها دایناسورهای مکانیکی نیستند؛ چشمان چرخان غول‌پیکری‌اند که کارشان تماشای آسمان است.
رصدخانه‌ی اچ.ئی.اس.اس. (H.E.S.S.) یا سامانه‌ی پرانرژی برجسته‌بین، آرایه‌ای از پنج تلسکوپ است: چهار تلسکوپ با آینه‌های بازتابنده‌ی تقریبا ۱۲ متری و یک تلسکوپ بزرگ‌تر با آینه‌ی ۲۸ متری در میان آنها.
این تلسکوپ‌ها برای ردیابی پرتوهای آبی و نامعمولی که به نام "تابش چرنکوف" شناخته می‌شوند ساخته شده، پرتویی که از ذرات باردار با سرعتِ اندکی بیشتر از سرعت نور در هوا پدید می‌آید. این نور هنگامی تابیده می‌شود که پرتوی گاما از یک چشمه‌ی دوردست به یک مولکول‌ در جو زمین برخورد کرده و بارانی از ذرات باردار پدید می‌آورند.
اچ.ئی.اس.اس. برخی از پرانرژی‌ترین فوتون‌ها (با انرژی‌های تراالکترون ولتی) در کیهان را آشکار می‌کند.
.ئی.اس.اس. که از سال ۲۰۰۳ در نامیبیا آغاز به کار کرده به جستجوی ماده‌ی تاریک پرداخته و تاکنون بیش از ۵۰ چشمه‌ی تابش پرانرژی، از جمله پسماندهای ابرنواختر و مرکز کهکشان‌ها که در دل خود ابرسیاهچاله‌ای دارند را آشکار کرده است.
این ویدیوی زمان‌گریز در ماه سپتامبر زیر آسمانی با کهکشان راه شیری و ابرهای ماژلانی کوچک و بزرگ گرفته شده و آینه‌های اچ.ئی.اس.اس. را نشان می‌دهد که می‌چرخند و به آسمان خیره می‌شوند. ماهواره‌های زمین‌گرد نیز هر از گاهی دیده می‌شوند که در آسمان از این سو به آن سو می‌روند.

--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:

واژه‌نامه:
dinosaur - High Energy Stereoscopic System - H.E.S.S. - reflecting-mirror - Cherenkov radiation - speed of light - gamma ray - molecule - Earth - Namibia - dark matter - supernova remnant - galaxy - supermassive black hole - time-lapse - Milky Way Galaxy - Magellanic Clouds - photon - TeV -

منبع: apod.nasa

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه