"اولتیما ثولی" آن چیزی که فکر میکردیم نیست!
![]() |
اولتیما ثولی آن جرمی که تا ماه گذشته فکر میکردیم نیست.
در آغاز ژانویه، هنگامی که فضاپیمای نیوهورایزنز از کنار سیارک دوردست اولتیما ثولی (با نام رسمی ۲۰۱۴ امیو۶۹) گذشت، نخستین عکسهایی که از آن دریافت شد دو لوب دایرهای را نشان میداد که دانشمندان پس از انجام سادهترین برونیابی سهبعدی به این نتیجه رسیدند که این دو دایره باید دو کرهی تقریبا گِرد باشند.
ولی با عکسهای تازهای که به زمین رسیده -از جمله چند عکسی که اندکی پس از گذر گرفته شده بودند- نشان میدهند که ستارگان دوردستی که از چشم نیوهورایزنز، پشت پیکرهی اولتیما ثولی پنهان میشوند، زودتر از آن چه که برای یک اولتیما ثولیِ کروی انتظار داشتیم پدیدار میشوند.
سادهترین توضیح این بود که پیکرهی سهبعدی این جرمِ ۳۰ کیلومتریِ کمربند کوییپر متفاوت با چیزیست که تا همین چند هفته پیش فکر میکردیم.
اکنون به نظر میرسد -چنان چه در این تصویر نشان داده شده- لوب بلندتر (اولتیما) بیشتر به یک کلوچه (پنکیک) میماند تا یک کره، و لوب کوچکتر (ثولی) هم پیکرهای مانند یک گردوی قلپیده دارد. بیقطعیتیهایی که هنوز دربارهی پیکره و پهنای این دو لوب وجود دارد با خطچینهای آبی نمایانده شده است.
دادههای تصویری تازه نشان میدهد گرانش (که با فشردن اجسام پرجرمتر آنها را کروی میکند) احتمالا نقشی کمتر از آنچه میپنداشتیم در پیکرهبندی لوبهای اولتیما ثولی داشته است.
فضاپیمای نیوهورایزنز در سال ۲۰۱۵ دیداری با پلوتو انجام داد و سپس راه خود را برای رسیدن به اولتیما ثولی ادامه داد. دادهها و عکسهای بیشتر همچنان در راهند.
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
New Horizons - asteroid - Ultima Thule - 2014 MU69 - star - Kuiper belt - 3D - pancak - walnut - Pluto
منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر