پژواکهای نور انفجاری که ۳۲ سال پیش رخ داد
اگر ویدیو اینجا اجرا نشد میتوانید آن را در فیسبوک، توییتر، و یا تلگرام یک ستاره در هفت آسمان ببینید
میتوانید اینجا ابرنواختر ۱۹۸۷ای را پیدا کنید؟ کار سختی نیست- این ابرنواختر در مرکز این ساختارِ رو به گسترش که مانند یک نشان تیراندازی است رخ داده بود.
با این که این انفجارِ ستارهای نخستین بار در سال ۱۹۸۷ دیده شد، ولی نورش تا چند سال پس از انفجار هم از روی تودههای غبار میانستارهای پژواک مییافت و به ما میرسید.
این ویدیوی زمانگریز که به کمک تلسکوپ ایایتی در استرالیا و میان سالهای ۱۹۸۸ تا ۱۹۹۲ ثبت شده، پژواکهایی از نور این ابرنواختر را نشان میدهد که دارند از نقطهی مرکزی (همان جایگاه ابرنواختر) رو به بیرون گسترده میشوند.
برای پدید آوردن این تصاویر، عکسی از ابر ماژلانی بزرگ (الامسی) که پیش از رسیدن نور ابرنواختر گرفته شده بود را از عکسهایی که پس از انفجار از الامسی گرفته شده بود و ابرنواختر هم در آنها بود کم کردهاند.
ویدیوهای چشمگیر دیگری هم از این پژواکهای نور ثبت شده از جمله ویدیوهایی که در برنامههای دیدهبانی آسمان به نام EROS2 و SuperMACHO گرفته شده بودند.
بررسی حلقههای گسترندهی پژواک نور به گرد ابرنواخترها به دانشمندان امکان داده تا با دقت بیشتری جایگاه، تاریخ، و تقارن این انفجارهای سهمگین ستارهای را تعیین کنند.
دیروز ۳۲مین سالگرد رخداد اسان ۱۹۸۷ای بود- آخرین ابرنواختری که پیرامون کهکشان راه شیری ثبت شد و نیز آخرین ابرنواختری که با چشم نامسلح دیده شد.
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
supernova - 1987A - bullseye - SN 1987A - Anglo Australian Telescope - AAT - Australia - time-lapse - LMC - light echo - EROS2 - SuperMACHO - Milky Way Galaxy - unaided eye
منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر