پدیده اپتیکی شگفتانگیزی که هنوز نامی هم رویش گذاشته نشده!
![]() |
یک سال پیش، در فوریهی ۲۰۱۸، میکاپکا مارکانن که برای اسکیت روی یخهای دستنخوردهی دریاچهای به جزیرهی قطبی سنیای نروژ رفته بود با پدیدهای رازگونه روبرو شد. پا که روی یخ گذاشت چیزی دید که از یک سال پیش تاکنون هیچ کارشناسی پاسخ قاطع برایش پیدا نکرده.

چه چیزی این رنگهای رنگینکمانی را پدید آورده بود؟ مارکانن برای یافتن پاسخ با چندین کارشناس در زمینهی رنگها و نورشناسی جَوی (اپتیک جوی) تماس گرفت. وی میگوید: «هیچ کس به نظر نمیرسید پاسخ روشنی داشته باشد. هیچ کس، حتی لس کاولی (کارشناس اسپیسودر) چنین چیزی را تا آن زمان ندیده بود!»
سرانجام دیتریش زاویشا، استاد بازنشستهی بنیاد فیزیک نظری در دانشگاه هانوفر پاسخی احتمالی به او داد. او بر پایهی شبیهسازیهای رایانهای این کمانهای رنگی را یک الگوی تداخلی دانست که توسط ذرات ریز روی سطح یخ پدید آمده بودند .
زاویشا میگوید: «چنین یخ طبیعی زیبایی بسیار کمیاب است، و من حدس میزنم این اثر اپتیکی به اندازهای نارایج باشد که تاکنون حتی نامی هم رویش گذاشته نشده. به نظر میرسد سطح یخ که بافتی دانه دانه دارد باعث پیدایش این رنگها شده. خود این بافت احتمالا به این دلیل پدید آمده که درست همزمان با یخ زدن آب دریاچه، برف هم میباریده و هوا هم بسیار آرام بوده. به احتمال بسیار پرتوهای نور خورشید که توسط دانههای کنارِ هم باز میتابیده با هم تداخل (اندَرزَنِش) پیدا کردهاند.»
زاویشا می گوید اگرچه کاملا مطمئن نیست که شبیهسازیاش با این تصویر همخوانی داشته باشد، ولی فکر میکند فیزیک پایهی این پدیده را درست فهمیده.
![]() |
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
Mika-Pekka Markkanen - ice skating - Arctic island - Senja - Norway - Les Cowley - Dietrich Zawischa - Institute of Theoretical Physics - Hannover University - computer simulation - reflect - interfere
منبع: spaceweather
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر