نمایی ثابت از نبرد دو کهکشان

این تصویر در اندازه‌ی بزرگ‌تر
کهکشان ان‌جی‌سی ۶۰۵۲ که با فاصله‌ی حدود ۲۳۰ میلیون سال نوری از زمین، در صورت فلکی زانوزَده (هرکول) دیده می‌شود در حقیقت نه یک تک‌کهکشان، بلکه یک جفت کهکشان برخوردی است. این زوج نخستین بار در سال ۱۷۸۴ میلادی توسط ویلیام هرشل یافته شده و به عنوان یک کهکشان نامنظم رده‌بندی شدند، ولی اکنون می‌دانیم که ان‌جی‌سی ۶۰۵۲ در واقع از دو کهکشان برخوردی تشکیل شده و ما داریم نمایی ثابت از نبرد آنها را می‌بینیم. این عکس را تلسکوپ فضایی هابل با بهره از دوربین میدان‌گسترده‌ی شماره ۳ی خود گرفته.

در گذشته‌های دور، نیروی گرانش میان این دو کهکشان آنها را وارد وضعیت پرآشوبی که امروزه می‌بینیم کرد. پس از آغاز برخورد، ستارگان هر دو کهکشان در اثر فرآیندهای گرانشیِ تازه دچار تغییر مسیر شدند، ولی به ندرت برخوردی میانشان رخ می‌داد زیرا ستارگان نسبت به فاصله‌ی میان آنها بسیار کوچکند (بیشترِ یک کهکشان را فضای خالی تشکیل می‌دهد). این دو کهکشان سرانجام به هم پیوسته و کهکشانی یگانه و پایدار را پدید خواهند آورد.

کهکشان خودمان، راه شیری، هم در آینده چنین برخوردی را با نزدیک‌ترین کهکشان بزرگ انجام خواهد داد- کهکشان زن در زنجیر یا آندرومدا. البته هنوز جای نگرانی نیست؛ این برخورد چیزی حدود ۴ میلیارد سال دیگر انجام خواهد شد.

--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:

واژه‌نامه:
constellation of Hercules - NGC 6052 - William Herschel - Wide Field Camera 3 - NASA - ESA - Hubble Space Telescope - star - Milky Way - Andromeda Galaxy

منبع: spacetelescope

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه