یکی از حشرات زیبای آسمان

این تصویر در اندازه‌ی بزرگ‌تر (۳.۳ مگ)
اغلب خوشه‌ها و سحابی‌های درخشانی که در آسمان شبانه‌ی سیاره‌ی زمین دیده می‌شوند نامشان از روی گل‌ها یا حشره‌ها برگزیده شده.
ان‌جی‌سی ۶۳۰۲ یا سحابی پروانه هم از این قاعده مستثنا نیست، هر چند که بلندی بال‌هایش به بیش از ۳ سال نوری می‌رسد.
ستاره‌ی مرکزی این سحابی سیاره‌نما، ستاره‌ای رو به مرگ با دمای سطحی نزدیک به ۲۵۰ هزار درجه‌ی سانتیگراد است که به گونه‌ای استثنایی داغ شده و در نور فرابنفش می‌درخشد، ولی آن را مستقیم نمی‌توان دید زیرا در پس چنبره‌ی چگالی از گرد و غبار که گرداگردش را فراگرفته پنهان شده است.
این نمای نزدیک واضح از سحابیِ این ستاره‌ی رو به مرگ، در سال ۲۰۰۹ توسط تلسکوپ فضایی هابل گرفته شده و اینجا با پردازش رنگی تازه‌، جزییات چشمگیری را از این سحابی سیاره‌نمای پیچیده نمایش می‌دهد.
چنبره‌ی غبار پیرامون ستاره‌ی مرکزی به گونه‌ای مورب از چشم ما از روی یک حفره‌ی پر از گاز یونیده‌ی برافروخته می‌گذرد. این چنبره از دید ما تقریبا از لبه (از پهلو) دیده می‌شود (این ویدیوی ۱۵ ثانیه‌ای را ببینید). درون پوشش غبار کیهانی این ستاره‌ی داغ، هیدروژن مولکولی شناسایی شده است.
ان‌جی‌سی ۶۳۰۲ حدود ۴۰۰۰ سال نوری از زمین دور است و در صورت فلکی کژدم (عقرب) که از دیدگاه عنکبوت‌شناسی جایگاه مناسبی برایش است دیده می‌شود.

--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:

واژه‌نامه:
Butterfly Nebula - cluster - nebula - planet - Earth - flower - insect - NGC 6302 - star - planetary nebula - ultraviolet - Hubble Space Telescope - ionized - torus - Molecular hydrogen - arachnologically - constellation of the Scorpion - Scorpius

منبع: apod.nasa

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه