ابرحبابهای پرتو X غولپیکری که از یک کهکشان بیرون زدهاند
![]() |
چه چیزی این اَبَرحبابهای کهکشانی غولپیکر را پدید میآورد؟
به تازگی دو تا از این حبابهای شگفتانگیز که پهنای هر کدام به هزاران سال نوری میرسد نزدیک مرکز کهکشان مارپیچی انجیسی ۳۰۷۹ یافته شده است.
این ابرحبابها -که اینجا در نیمهی سمت راست تصویر به رنگ بنفش نمایانده شدهاند- به اندازهای داغند که پرتوهای X از خود میگسیلند و رصدخانهی فضایی پرتو X چاندرای ناسا هم آنها را آشکار کرده است.
از آنجایی که این حبابها از مرکز کهکشان بیرون زدهاند، بر پایهی یک نظریهی برتر میتوانند دستاورد برهمکنش ابرسیاهچالهی مرکز این کهکشان با گازهای پیرامونش باشند.
نظریهی دیگری میگوید این ابرحبابها احتمالا توسط بادهای پرانرژیای که از ستارگان داغ و جوان نزدیک مرکز کهکشان به بیرون میوزند درست شدهاند.
تنها نمونهی شناخته شدهی دیگر از این پدیده حبابهای پرتو گامای فرمی است که از مرکز کهکشان خودمان، راه شیری بیرون زدهاند و ۱۰ سال پیش در عکسهای ماهواره ی فرمی ناسا شناسایی شدند. [اینجا خوانیدید: * سیاهچاله کهکشان راه شیری زمانی فعال بوده]
پژوهش و بررسی سرشت ابرحبابهای انجیسی ۳۰۷۹ بیتردید ادامه خواهد یافت و همزمان، جستجو برای یافتن ابرحبابهای پرانرژی در دیگر کهکشانها نیز انجام میشود.
![]() |
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
spiral galaxy - NGC 3079 - superbubble - X-rays - NASA - Earth - Chandra X-Ray Observatory - supermassive black hole - star - gamma-ray - Fermi bubbles - Milky Way Galax - Fermi satellite
منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر