کهکشانی با قلب آتشین
![]() |
این تصویر در اندازهی بزرگتر |
در مرکز کهکشان مارپیچی مسیه ۱۰۶ چه میگذرد؟
چنانچه در این تصویر میبینید، چیزی که در ظاهرِ ام۱۰۶ -این قرص چرخانِ گاز و ستاره- بیش از همه نمایانست، بازوان مارپیچی آبیفام و رگههای سرخفام غبار نزدیک هستهی آنست.
هستهی ام۱۰۶ در محدودهی امواج رادیویی و پرتوهای X به شدت میدرخشد. این هسته دو فوارهی بزرگ دارد که با صفحهی کهکشان همتراز نیستند، بلکه آن را قطع کرده و از میانش گذشتهاند.
به باور دانشمندان، در مرکز کهکشان ام۱۰۶ یک سیاهچالهی بزرگ لانه کرده که با فروکشیدن حجم انبوهی از گاز، برافروخته شده و مرکز کهکشان را به چنین تب و تاب شگفتانگیزی انداخته است. همین مرکز درخشان باعث شده کهکشان ام۱۰۶ به یکی از نزدیکترین نمونههای کهکشانهای ردهی سیفرت تبدیل شود، کهکشانهایی که در سرتاسر طیف الکترومفناطیسی، از رادیویی گرفته تا پرتو ایکس میدرخشند.
ام۱۰۶ که به نام انجیسی ۴۲۵۸ هم شناخته میشود، ۲۳.۵ میلیون سال نوری از زمین فاصله دارد و یک کهکشان به نسبت نزدیک است. پهنای این کهکشان ۶۰ هزار سال نوریست و آن را میتوان با یک تلسکوپ کوچک در راستای صورت فلکی شمالی تازیها (سگان شکاری) پیدا کرد.
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
M106 - spiral galaxy - nucleus - radio wave - X-ray - jet - galaxy - Seyfert - black hole - NGC 4258 - constellation of the Hunting Dogs - Canes Venatici
منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر