سفری از زمین به خوشه کروی "ترزان ۵"
اگر ویدیو اینجا اجرا نشد میتوانید آن را در تلگرام، فیسبوک، و یا توییتر یک ستاره در هفت آسمان ببینید
روزگاری کهکشان راه شیری قلمروی خوشههای ستارهای کروی بود. در روزگار آغازین پیدایش کهکشان، شاید هزاران خوشه در آن پرسه میزدند ولی امروزه کمتر از ۲۰۰ خوشه باقی مانده.
در درازنای تاریخ کهکشان، بسیاری از این خوشهها در اثر رویاروییهای سرنوشتسازِ پی در پی با یکدیگر یا با مرکز کهکشان از هم پاشیدند. آنهایی که به جا ماندند کهنتر از همهی سنگوارههای زمین، و کهنتر از هر ساختار دیگری در کهکشان هستند و حتی سنشان به روزگار کودکی خود کیهان میرسد. امروزه شمار خوشههای کروی جوان در کهکشان راه شیری بسیار ناچیز است زیرا شرایط برای پیدایش خوشههای بیشتر در کهکشان مناسب نبوده.
این ویدیو با بزرگنمایی (زوم) بخشی از آسمان در صورت فلکی کمان، چیزی را نشان میدهد که مانند سفری از زمین به خوشهی کروی Terzan 5 (ترزان ۵) در فاصلهی بیش از ۱۸۰۰۰ سال نوری است. نمای پایانی ویدیو تصویریست که تلسکوپ فضایی هابل از این خوشه گرفته.
اخترشناسان به تازگی پی بردهاند که این خوشهی ستارهای نه تنها ستارگانی همسن کهکشان [و بنابراین همسن کیهان] را در بر دارد، بلکه، با شگفتی تمام، ستارگانی در آن وجود دارد که در یک روند ستارهفشانی که حدود ۷ میلیارد سال پس از پیدایش کهکشان رخ داده بود پدید آمدهاند.
![]() |
عکس تازهی هابل از خوشهی ترزان ۵. تصویر در اندازهی بسیار بزرگتر (۴ مگابایت) |
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژه نامه:
Globular cluster - Milky Way Galaxy - globular cluster - Galactic center - Earth - fossil - Terzan 5 - Hubble Space Telescope - star formation
منبع: apod.nasa.gov
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر