نمای متحرک واقعی از ستارگان چشمکزن در خوشه ام۱۵
![]() |
این یک پویانمایی gif ات، به چمکهای ستارگان دقت کنید- تصویر بزرگتر |
ام۱۵ یادگار ۱۳ میلیاردسالهی روزگار پیدایش کهکشان راه شیری، و یکی از حدود ۱۷۰ خوشهی ستارهای کرویِ به جا ماندهایست که هنوز در هالهی کهکشان پرسه میزنند.
این خوشه دارای قطری نزدیک به ۲۰۰ سال نوریست و با فاصلهی حدود ۳۵۰۰۰ سال نوری از زمین، در راستای صورت فلکی اسب بالدار دیده میشود.
ولی نمای واقعیای که اینجا از این خوشهی کروی باستانی میبینید یک تکعکس نیست، بلکه یک پویانمایی gif است که از پیوند دادهها و سنجشهای بسیار دقیقی که ماهوارهی گایا روی جایگاه، درخشش، و رنگِ تک تک این ستارگان انجام داده درست شده است.
ماهوارهی پویشگرِ آسمان گایا همچنین تاکنون فاصلههای دیدگشتی (اختلاف منظری) را برای ۱.۳ میلیارد ستارهی کهکشان راه شیری اندازه گرفته است.
در این پویانمایی، ستارگانی که چشمک میزنند ستارگانِ شناسایی شدهی "آرآر دیگپایه" (آرپی شلیاق) در خوشهی ام۱۵ هستند. ستارگان آرآر دیگپایه که در ام۱۵ فراوانند، ستارگان فرگشتهی (تکامل یافتهی) متغیر تپنده با دورههای تپشی به طور معمول کمتر از یک روز هستند که دورههای درخشش و تپشهایشان با هم نسبت دارد [و از همین رو به عنوان شمعهای استاندارد برای اندازهگیری فاصلههای کیهانی به کار میروند-م].
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
M15 - Messier 15 - globular star cluster - halo - Milky Way - constellation Pegasus - Gaia satellite - parallax - RR Lyrae star - variable star
منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر