تصویر کهکشان با فوارهها و سیاهچالهاش
![]() |
کهکشان بیضیگون درخشان و فعال ام۸۷ منزلگاه همان سیاهچالهایست که تصویرش به عنوان نخستین تصویر یک سیاهچاله توسط تلسکوپ ایونت هورایزن روی زمین ثبت شد.
اینجا تصویر زمینه، تصویر فروسرخیست که از تلسکوپ فضایی اسپیتزر به دست آمده و کهکشان ام۸۷ را به رنگ آبی نشان میدهد.
خود ام۸۷ که بزرگترین کهکشان خوشهی دوشیزه در فاصلهی ۵۵ میلیون سال نوری زمین است، کهکشانی با پیکرهبندی ساده و ابرمانند، و بدون ساختاری ویژه است ولی در این تصویرِ اسپیتزر جزییاتی از فوارههای نسبیتیای که از مرکزش بیرون زده هم نمایان شده است
بلندی این فوارهها که در چارچوب پیوست بالایی بزرگنمایی شدهاند به هزاران سال نوری میرسد. فوارهی درخشانترِ سمت راست به خط دید ما نزدیکتر است و دارد به ما نزدیک میشود. فوارهی کمنورتر دارد از ما دور میشود و به جای خودش، اینجا شوکی که پدید آورده را میبینیم.
در چارچوب پیوستِ پایینی، تصویر تاریخی تلسکوپ ایونت هورایزن از این اَبَرسیاهچاله (سیاهچالهی ابرپرجرم) را میبینیم که در مرکز کهکشان و میان دو فواره جای دارد.
این سیاهچاله که در تصویر تلسکوپ اسپیتزر به کلی ناپیداست، با موادی در بر گرفته شده که دارند به درون آن میریزند و سرچشمهی انرژی هنگفتیاند که این فوارههای نسبیتی را پدید آورده.
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژه نامه:
elliptical galaxy - Messier 87 - M87 - supermassive black hole - planet - Earth - Event Horizon Telescope - Virgo galaxy cluster - infrared - Spitzer Space telescope - relativistic jet - active galaxy
منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
پست کردن نظر