کشف ستارهای بیگانه در کهکشان راه شیری
اخترشناسان یک ستاره را در کهکشان راه شیری یافتهاند که همنهش (ترکیب) شیمیایی آن با هیچ یک از دیگر ستارگان کهکشان نمیخواند. این همنهش شیمیایی پیش از این در شمار اندکی از کهکشانهای کوتوله که ماهوارهی راه شیری هستند یافته شده بود، که نشان میدهد این ستاره زمانی عضو کهکشانی بوده که توسط راه شیری بلعیده شده.
![]() |
طیفنگار HDS در تلسکوپ سوبارو |
پژوهشگران با بررسی دادههای پیمایش تلسکوپی لاموست (LAMOST) متوجه ستارهای به نام "جی۱۱۲۴+۴۵۳۵" با همنهش نامعمول شدند. رصدهای آغازین نشان میداد سطحِ عنصرهایی ویژه، مانند منیزیم، در جی۱۱۲۴+۴۵۳۵ پایین است. رصدهای بعدی با طیفنگار HDS در تلسکوپ سوبارو این اندک بودنِ منیزیم را تایید کرد ولی همچنین نشان داد که سطح یوروپیم آن بالاست. این نخستین بارست که چنین نسبت عنصری در یکی از ستارگان کهکشان راه شیری دیده میشود.
ستارگان از دل ابرهای گازِ میانستارهای ساخته میشوند. نسبت عنصرهای ابرِ مادری نشانههای شیمیایی آشکاری را در ستارگانی که از این ابر ساخته میشود میگذارد. بنابراین ستارگانی که نزدیک یکدیگر ساخته میشوند دارای نسبتهای شیمیایی همسانی هستند [زیرا معمولا همه از یک ابر پدید آمدهاند-م]. همنهش جی۱۱۲۴+۴۵۳۵ با هیچ یک از ستارگان کهکشان راه شیری همخوانی ندارد، و این نشان میدهد که باید در جای دیگری پدید آمده باشد.
شناسههای شیمیایی همسان با جی۱۱۲۴+۴۵۳۵ را پیش از این در برخی از کهکشانهای کوتولهای که ماهوارهی راه شیریاند دیده بودیم. مدلها و شبیهسازیهای پیدایش کهکشانها نشان دادهاند که کهکشانهایی مانند راه شیری با بلعیدن کهکشانهای کوتوله رشد میکنند. پس منطقیست اگر بگوییم جی۱۱۲۴+۴۵۳۵ در کهکشان کوتولهای به دنیا آمده که در کهکشان راه شیری ادغام شده و اکنون دیگر وجود ندارد.
فاصلهی این ستاره از زمین ۲۲۰۰۰ سال نوری است و در صورت فلکی خرس بزرگ دیده میشود. گزارش این دانشمندان را در نشریهی نیچر آسترونومی بخوانید.
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژه نامه:
Milky Way Galaxy - star - dwarf galaxy - LAMOST - Large Sky Area Multi-Object Fiber Spectroscopic Telescope - J1124+4535 - constellation Ursa Major - Big Dipper - High Dispersion Spectrograph - Subaru Telescope - magnesium - Europium - element
منبع: sciencedaily
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر