دردسری که شرکت اسپیسX برای جامعه اخترشناسی درست کرده!
میلیونها سال پیش در کهکشانی دوردست ... یک ستاره منفجر شد. نور این انفجار (ابرنواختر) پس از سفری ۱۱۰ میلیون ساله در پهنهی کیهان، سرانجام در ماه می ۲۰۱۹ به زمین رسید. اخترشناسان روشن شدن نور آن را در لبهی کهکشان عدسی انجیسی ۵۳۵۳ دیدند و بیدرنگ منحنی نورش را زیر نظر گرفته و دیدبانی از آن را آغاز کردند.
تا این که آنچه در این تصویر میبینید رخ داد:
تا این که آنچه در این تصویر میبینید رخ داد:
![]() |
بیل ویلیامز از دهکدهی ستارهشناسی چیفلند در فلوریدای آمریکا که این تصویر پیوندی را درست کرده میگوید: «چارچوب سمت چپ عکسی را نشان میدهد که من روز ۱۵ می از ابرنواختر گرفتم، یک هفته پیش از پرتاب ماهوارههای استارلینکِ شرکت اسپیسایکس. چارچوب سمت راست عکسی همانند عکس من است که "پس از" پرتاب ماهوارهها در رصدخانهی لوول گرفته شده.» چیزی که رخ داده اینست: استارلینک عکس رصدخانهی لوول را تباه و نابود کرده.
این ابرنواختر که اسان۲۰۱۹ئیآیان (SN2019ein) نام دارد، ابرنواختری از گونهی "یکمای" (1a) است. این ابرنواخترها زمانی رخ میدهند که مواد از ستارهای به همدمش (یک کوتولهی سفید) سرازیر میشود و جرم آن کوتوله را بالاتر از آستانهی انفجار ابرنواختری میبرد. این ردهی ویژه از ابرنواخترها "شمعهای استاندارد" هستند و کیهانشناسان با بهره از آنها شتاب گسترش کیهان را نشان دادهاند. بررسی و دیدبانی منحنیهای نور ابرنواخترهای یکمای عملا به ما در شناخت سرنوشت کیهان کمک میکند.
ویلیامز میگوید: «برای من که یک رصدگر کهنهکار با پیشینهی بیش از ۵۰ سال و همچنین علاقمند عکاسی زیر آبم، آرایههای ماهوارهای غولپیکری مانند استارلینک همارز آلودگی اقیانوسها با پلاستیک است. امیدوارم بتوانیم از هر راهی که میشود اثر آلودگی نوریِ ماهوارهای را در آسمان شبمان کم کنیم.»
انجمن بینالمللی اخترشناسی هم چنین نظری دارد. بیانیهی آن را میتوانید اینجا بخوانید.
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژه نامه:
galaxy - supernova - Earth - lenticular galaxy - NGC5353 - Bill Williams - Chiefland Astronomy Village - Florida - SpaceX - Starlink - Lowell Observatory - SN2019ein - Type 1a - star - white dwarf - standard candle - The International Astronomical Union
منبع: spaceweather
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر