آهنگی که چهارهزار سیاره بیگانه مینوازند
شمار سیارههایی که بیرون از سامانهی خورشیدی شناسایی شده اکنون به ۴۰۰۰ رسیده است. این اجرام به نام فراسیاره یا سیارهی فراخورشیدی شناخته میشوند و این رکوردیست که بر پایهی "بایگانی فراسیارههای ناسا" در ماه گذشته ثبت شده.
در این ویدیو نمایی با نور و صدا از این ۴۰۰۰ فراسیاره، و به ترتیب تاریخ یافته شدنشان از ۱۹۹۲ تاکنون میبینیم. در آغاز نمایی یکپارچه ولی فشرده شده از سرتاسر آسمان را با نوار مرکزی کهکشان راه شیری در آن میبینیم که یک Uی غولپیکر درست کرده.
فراسیارههایی که از روی تغییرات اندک در رنگ ستارهی میزبانشان یافته شدهاند (روش سرعت شعاعی یا طیفسنجی دوپلری) با رنگ صورتی نشان داده شدهاند و فراسیارههایی که از روی کاهشِ اندکِ نور ستارهی میزبانشان یافته شدند (روش گذر) را هم به رنگ بنفش میبینیم.
رنگ نارنجی فراسیارههایی را نشان میدهد که به روش مستقیم یافته شدند، و رنگ سبز هم از آنِ فراسیارههاییست که با گرانش خود، نور یک ستارهی پسزمینه را خم کرده بودند و از همین راه شناسایی شدند (روش ریزهمگرایی گرانشی).
هر چه فراسیارهای سرعت مداریاش به گرد ستارهی مادری بیشتر باشد، آهنگش با تُن بالاتری نواخته میشود.
نزدیک به نیمی از این ۴۰۰۰ فراسیاره را تلسکوپ فضایی کپلر که اکنون بازنشسته شده تنها در یک یخش از آسمان یافته است، ولی فضاپیمای تس که به جستجوی فراسیارههای پیرامون درخشانترین ستارگانِ نزدیک به زمین میپردازد، سرتاسر آسمان را در پوشش خود دارد.
یافتن فراسیارهها نه تنها به ما در بهتر شناختن همهگیری احتمالی زندگی در همه جای کیهان کمک میکند، بلکه بر آگاهیمان از چگونگی پیدایش زمین و سامانهی خورشیدی هم میافزاید.
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
planet - Solar System - exoplanet - NASA - Exoplanet Archive - central band - Milky Way Galaxy - star - radial velocity - transit - microlensing - tone - Kepler - TESS - Earth
منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر