چیز تازهای به سیاره مشتری برخورد کرده
نوری که ناگهان در سمت چپ مشتری، زیر استوای آن روشن میشود را میبینید؟ |
تصویری که ستارهشناس آماتور، ایتن چاپل در روز چهارشنبه، ۷ اوت گرفته چیزی را نشان میدهد که گویا برخورد یک سیارک به سیارهی مشتری است. اخترشناسان هنوز منتظرند ببینند آیا کس دیگری هم این نور ناگهانی را که در کمربند استوایی جنوبی این غول گازی پدیدار شد دیده یا نه.
چنین برخوردهایی به مشتری پیشینهی بسیاری دارد: نیروی گرانشی سهمگین این سیاره سیارکها و اجرام فضایی دیگر را به سوی خود میکشد. به برآورد گروهی از اخترشناسان، در هر ماه یک تا پنج بار جرمی به بزرگی ۵ تا ۲۰ متر به این سیاره کوبیده میشود.
این برخوردها با توجه به فراوانیِ اجرام و آوارهای سرگردان در پهنهی فضا اجتنابناپذیرند. تنها در فضای پیرامون زمین خودمان تاکنون بیش از ۲۰ هزار جرم سرگردان شناسایی شده و اخترشناسان میدانند که این شمار تنها جزیی از کل است. این سنگهای آسمانی به زمین برخورد هم میکنند، و نگهبانی از زمین در برابر آنها انگیزهی به راه افتادن برنامهی پدافند سیارهای بوده است، ولی مشتری به دلیل جرم بیشتری که دارد برخوردهای بیشتری را متحمل میشود.
پرآوازهترین کبودی ناشی از برخورد مشتری در اثر برخورد دنبالهدار شومیکر-لوی ۹ در سال ۱۹۹۴ پدید آمد. این دنبالهدار که در سال ۱۹۹۲ تکه تکه شد و پس از ۲ سال، حدود ۲۰ تکهی گوناگونش به درون نوارهای ابری این غول گازی افتاد و کبودیهایی در ابرهای آن به جا گذاشت.
به نوشتهی اخترشناس بنیاد علوم فضایی، هایدی همل در توییتر، بعید است این برخورد چنین زخمی به جا بگذارد. همل رهبری رصدهای تلسکوپ فضایی هابل از رویداد برخورد شومیکر-لوی ۹ را بر عهده داشت.
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژه نامه:
Ethan Chappel - asteroid - gas giant - Jupiter - planet - South Equatorial Belt - Earth - planetary defense - Shoemaker-Levy 9 - Heidi Hammel - Space Science Institute - Hubble Space Telescope
منبع: Space.vom
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
پست کردن نظر