بیست و هفتمین جرم در فهرست مسیه
![]() |
این تصویر در اندازهی بزرگتر |
زمانی که شارل مسیه، اخترشناس فرانسوی سدهی هجده، در آسمان به دنبال شکار دنبالهدارها بود، با پشتکار زیاد فهرستی از اجرامی تهیه کرد که قطعا یک دنبالهدار "نبودند". در این تصویر، عضو شمارهی ۲۷ فهرست پرآوازهی اجرام غیر دنبالهدارش را میبینیم.
در واقع اخترشناسان سدهی ۲۱ این جرم را به عنوان یک سحابی سیارهنما (سیارهای) میشناسند، ولی یک سیاره هم نیست هرچند که در تلسکوپهای کوچک به شکل جرمی گِرد و سیاره-مانند دیده میشود.
مسیه ۲۷ (ام۲۷) نمونهای بسیار خوب از یک سحابی گسیلشی گازی است که در اثر پایان یافتن سوخت هستهای در هستهی یک ستارهی خورشیدسان پدید آمده. این سحابی دستاورد پف کردن و پخش شدن لایههای بیرونی ستاره در فضا است. درخشش آن در نور "دیدنی" (مریی) به دلیل برانگیخته شدن اتمهایش در اثر تابش شدید ولی "نادیدنیِ" فرابنفشی است که از ستارهی رو به مرگ میتابد.
ام۲۷ که آن را با نام سحابی دمبل نیز میشناسند، تودهای گاز میان ستارهای با تقارنی زیبا و به پهنای ۲.۵ سال نوری است که با فاصلهی حدود ۱۲۰۰ سال نوری از ما، در صورت فلکی روباهک جای دارد.
این چشماندازِ همنهادهی (ترکیبی) رنگی و پرابهت، جزئیاتی را از منطقهی شناخته شدهی مرکزی و همچنین هالهی کم نورِ بیرونی سحابی که کمتر در عکسها دیده میشود نشان میدهد. این تصویر از همگذاری تصاویر پهنباند و باریکباندی درست شده که با بهره از فیلترهای حسمند به تابش اتمهای هیدروژن و اکسیژن گرفته شدهاند.
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
Sun - Charles Messier - comet - Messier's list - M27 - Dumbbell Nebula - planetary nebula - nebula - nuclear fusion - constellation of the Fox - Vulpecula - binocular - hydrogen - oxygen - bipolar planetary nebula - white dwarf
منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر