درون غار گرگ
![]() |
این تصویر در اندازهی بزرگتر (۸.۸ مگ) |
سحابی بازتابی رازگونهای که با عنوانهای "ویدیبی ۱۵۲" یا "سیئیدی ۲۰۱" ردهبندی شده جرمی بسیار کمنور است. این سحابی در نوک یک سحابی تاریکِ بلند به نام بارنارد ۱۷۵، که در یک مجموعهی غبارآلود که همچنین با نام غار گرگ هم شناخته میشود جای دارد.
این شبح کیهانی که در مرکز این تصویر تلسکوپی میدانگسترده جای دارد، با فاصلهی حدود ۱۴۰۰ سال نوری از ما، در شمال کهکشان راه شیری و در صورت فلکی شاهانهی قیفاووس دیده میشود.
همهی این ابرهای غبار میانستارهای در لبهی یک ابر مولکولی بزرگ جای دارند و بخشهایی از آنها جلوی نور ستارگان پشتشان را گرفته و تیره دیده میشوند [سحابی تاریک]، و بخشی دیگر هم با بازتاب و پراکندن نور ستارگانِ درونشان، به رنگ آبی در آمدهاند [سحابی بازتابی].
بخشی از غبار هم گویا از نور فرابنفش یک ستاره اندکی برافروخته و با سرخی کمجانی روشن شده است [سحابی گسیلشی]. اگرچه ستارگان در دل ابرهای مولکولی به دنیا میآیند، ولی این ستاره به نظر میرسد به گونهای شانسی گذرش به این منطقه افتاده و وارد این ابرها شده، زیرا سرعتش با سرعت ابر یکسان نیست.
بالا، سمت راست چارچوب هم به سادگی میتوانید یک سحابی تاریک فشردهی دیگر به نام "الدیان ۱۲۲۱" را ببینید. درست زیر مرکز هم سحابی سیارهایِ (سیارهنمای) "دنگل-هارتل ۵" که نمایی رنگارنگتر دارد دیده میشود.
رد سرخفام و کمجانی که از پسماندهای یک ابرنورختر کهن میآید را هم میتوان در این چشمانداز، در برابر این مجموعهی پرغبار دید (از پایین، سمت راست تا بالا، سمت چپ).
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
VdB 152 - Ced 201 - dark nebula - Barnard 175 - Wolf's Cave - Milky Way - constellation Cepheus - molecular cloud - interstellar dust - star - Ultraviolet - luminescence - LDN 1221 - planetary nebula - Dengel-Hartl 5 - supernova remnant
منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر