ام۹۵، کهکشانی با ستارهزاییهای آتشین
![]() |
انجیسی ۳۳۵۱ که به نام مسیه ۹۵ (ام۹۵) هم شناخته میشود، نخستین بار در سال ۱۷۸۱ به دست پیر مشان، ستارهشناس و پویشگر فرانسوی یافته شد و همکارش، شارل مسیه ۴ روز بعد آن را وارد فهرست پرآوازهاش کرد.
انجیسی ۳۳۵۱ کهکشانی از ردهی مارپیچیهای میلهای است و با فاصلهی حدود ۳۳ میلیون سال نوری از زمین، در راستای صورت فلکی شیر دیده میشود.
رصدهای تازهای که روی این جرم انجام شده نشانگر "بازخورد ستارهای" است که دارد در آن انجام میشود. بازخورد ستارهای (Stellar feedback) فرآیند بازپخشِ (توزیع دوبارهی) انرژی به درون فضای میانستارهای در کهکشانهای ستارهزا است.
در کهکشان ام۹۵، ستارهزایی دارد در حلقهای گرداگرد هستهی کهکشان با نام حلقهی پیراهستهای انجام میشود، آن هم با چنان نرخ آتشینی که عملا میتوان پرتاب شدن حبابهای بزرگی از گاز داغ را مشاهده کرد. این گازهای بیرون زده سپس میتوانند در فرآیندهای ستارهزایی که در کهکشان در دست انجام است شرکت کنند و روی آنها اثر بگذارند (هم اثر منفی و هم اثر مثبت).
این تصویر از پیوند دادههای آرایهی بزرگ میلیمتری/زیرمیلیمتری آتاکاما (آلما)، تلسکوپ فضایی هابل، و تلسکوپ بسیار بزرگ (ویالتی) پدید آمده و یک بار دیگر نشان میدهد که همکاری علمی چندین دستگاه و تاسیسات میتواند دستاوردهایی شگفتآور داشته باشد.
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
NGC 3351 - Messier 95 - Pierre Méchain - French - Charles Messier - barred spiral galaxy - constellation of Leo - The Lion - stellar feedback - star formation - nucleus - ALMA - NASA - ESA - Hubble Space Telescope - Very Large Telescope
منبع: eso
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر