کهکشانی که با سرعت به این سو میآید
![]() |
این تصویر در اندازهی بزرگتر |
در این تصویرِ تلسکوپ فضایی هابل کهکشانی به نام مسیه ۸۶ (ام۸۶) را میبینیم که اگرچه بیش از ۲۳۵ سال از یافته شدنش توسط شارل مسیه میگذرد، ولی ردهبندی ریختشناختی آن همچنان نامشخص است. اخترشناسان هنوز به نتیجه نرسیدهاند که آیا ام۸۶ بیضیگون است یا عدسگون (چیزی میان بیضیگون و مارپیچی).
ام۸۶ عضو خوشهی کهکشانی دوشیزه است و حدود ۵۰ میلیون سال نوری از زمین فاصله دارد. این کهکشان دارد با سرعتی خیرهکننده در فضا به پیش میرود. مسیر کنونی آن رو به ماست- از آن سمت خوشه به راه افتاده و با گذشتن از مرکز خوشه دارد به این سو میآید، آن هم با سرعت باورنکردنی ۸۷۵۰۰۰ کیلومتر بر ساعت!
از آنجایی که ام۸۶ با چنین سرعتی دارد در فضای خوشه پیش میرود، دستخوش فرآیند "تهیسازی در اثر فشار رَم" شده است؛ موادی که فضای میان کهکشانهای خوشه را پر کردهاند در برابر پیشروی ام۸۶ مقاومت کرده و با بیرون کشیدن گاز و غبار از این کهکشان، دنبالهای بلند از گاز داغ پشت آن پدید آوردهاند که پرتوهای X میگسیلد. [گفتنیست "فشار رَم" (ram-pressure) یک نیروی پَسار (drag force) است که بر اجسامی که در یک شاره حرکت میکنند وارد میشود- م].
![]() |
در این تصویر گازهای بیرون کشیده شده از کهکشان ام۸۶ در اثر فشار رم به خوبی پیداست |
اخترشناسان با رصدهایی از این دست به کمک تلسکوپ هابل، به بررسی کهکشانهای بیضیگون و عدسگون -که هر دو رده اغلب در مرکز خوشههای کهکشانی یافته میشوند- میپردازند. آنها امیدوارند با با بررسی هستههای این کهکشانها جزییاتی را دربارهی این ساختار مرکزی تعیین کرده و تاریخچهی کهکشان و شکلگیری هستهی آن را بررسی کنند.
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
NASA - ESA - Hubble Space Telescope - galaxy - Messier 86 - Charles Messier - elliptical - lenticular - spiral galaxy - Virgo Cluster - Earth - ram-pressure stripping - X-ray - galaxy cluster
منبع: spacetelescope
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
1 دیدگاه شما:
نیروی پسار، معادل جالبیه.
ارسال یک نظر