تفاوت اختروشهای آبی و اختروشهای سرخ
اگرچه رنگهای اجرام کیهانیِ شگفتانگیزی که به نام اختروش شناخته میشوند ساده و ابتدایی به نظر میرسد، ولی دلایل علمی پشت این رنگها تا اندازهای پیچیده است.
گروهی از دانشمندان دانشگاه دورام بریتانیا میگویند گامی را در فرگشت اختروشها یافتهاند که میتواند بینش بیشتری دربارهی این اجرام شگفتانگیز به ما بدهد. گفتنیست اختروشها کهکشانهایی هستند که یک ابرسیاهچالهی بسیار فعال در مرکز خود دارند.
اختروشها هم مانند کتابهای کودکانهی دکتر زوس، نامهای سادهای دارند: اختروش سرخ و اختروش آبی.
در گزارش مقامات دانشگاه دورام آمده که بیشتر اختروشها تهرنگ آبی دارند، ولی اینجا باید یک راز اخترشناسی را در نظر گرفت: بیشتر اختروشها را اگر از پشت ابرهای کدر گاز و غبار به آنها نگاه کنیم سرختر به نظر میرسند. بر پایهی این گزارش: «دیدگاه قراردادی برای اختروشهای سرخ اینست که آنها در واقع آبی هستند ولی خط دید ما با آنها زاویه دارد.» ولی پژوهشگران به رهبری لیزلکه کلینت، دانشجوی دکترای دانشگاه دورام میگویند اینجا توضیح بسیار متفاوتی وجود دارد.
به گفتهی آنها، اختروشهای سرخ "احتمالا دستاورد یک گام کوتاه ولی پرخشونت در فرگشت کهکشانها هستند، زمانی که سیاهچالهشان دارد انرژی بسیار هنگفتی به گاز و غبار پیرامونش پس میزند." این گسیل انرژی هر گاز و غباری که در آن نزدیکی هست را میروبد و با خود میبرد، و یک اختروش آبی پشت سرش به جا میگذارد.
این دانشمندان با بررسی ۱۰ هزار اختروش سرخ و آبی که در گامهای گوناگون فرگشت بودند به این نتیجهی تازه رسیدند. بر پایهی این گزارش، یافتههای آنها شاید بتواند دربارهی چگونگی ساخته شدن کهکشانها در کل هم چیزهایی را روشن کند:«چشمداشت [ِ دانشمندان] اینست که گسیلش بسیار فراوان انرژی از سیاهچاله گازهایی که برای ساختن ستاره نیازست را پراکنده و نابود میکند. بدون گاز، کهکشانها نمیتوانند رشد کنند- بنابراین اختروش به گونهی کارآمدی با نابود کردنِ همان چیزی که کهکشانش برای زیستن نیاز دارد، به زندگی آن پایان میدهد.»
پژوهشنامهی این گروه در ماهنامهی انجمن سلطنتی اخترشناسی منتشر شده است.
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
Durham University - UK - quasar - galaxy - black hole - Dr. Seuss - Lizelke Klindt - Monthly Notices of the Royal Astronomical Society
منبع: Space.com
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر