خورشیدگرفتگی بسیار کوچکی که به زودی رخ خواهد داد
* یادداشت کنید: دوشنبه ۲۰ آبان (۱۱ نوامبر)، سیارهی تیر درست از جلوی خورشید خواهد گذشت.
این "گذر" کمیاب از ساعت ۱۵:۰۵ به وقت ایران (۱۲:۳۵ به وقت جهانی) آغاز میشود و تقریبا ۶ ساعت به درازا میکشد. تیر (عطارد) که مانند یک نقطهی کوچک سیاه و کاملا گِرد خواهد بود، به آهستگی روی قرص خورشید جابجا میشود، درست مانند این فیلم:
اگر ویدیو اینجا اجرا نشد میتوانید آن را در تلگرام، توییتر، و یا فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان ببینید
مردمان همهی قارهها به جز استرالیا میتوانند دستکم بخشی از گذر را ببینند. در کشور آمریکا، بهترین جا برای تماشای گذر ساحل اقیانوس اطلس خواهد بود، جایی که کل گذر را میشود دید. در ساحل اقیانوس آرام، گذر از پیش از طلوع خورشید آغاز میشود و بنابراین آغاز آن دیده نمیشود.
هشدار! در مدت گذر به خورشید خیره نشوید. سیارهی تیر تنها درصد بسیار بسیار کوچکی از قرص خورشید را میپوشاند و بنابراین خورشید همان درخشش خیرهکنندهی همیشگیاش را خواهد داشت و میتواند به چشمتان آسیب برساند.
عینک ویژهی خورشیدگرفتگی چشمتان را ایمن نگه میدارد، ولی به شما برای دیدن تیر کمکی نمیکند. قطر دیداری (زاویهای) این سیاره تنها ۱/۱۹۴ قطر دیداری خورشید است. برای دیدن این رویداد از یک تلسکوپ با فیلتر ایمن، و بزرگنمایی ۵۰x یا بیشتر بهره بگیرید.
هیچ چیزی به پای یک تلسکوپ مجهز به فیلتر هیدروژن-آلفا نمیرسد. فیلتر هیدروژن-آلفا (H-alpha) نوار باریکی از طیف هیدروژن خورشید که کانون آن در طول موج هیدروژن-آلفا است را از خود میگذراند. خورشید از پشت این فیلتر مانند دوزخی جوشان با رشتههای تیرهی مغناطیسی روی آن دیده میشود. در ۱۱ نوامبر، نقطهی تیره و ریز سیارهی تیر هم به این گروه خواهد پیوست.
گذرهای تیر در هر سده تنها ۱۳ بار رخ میدهند، بنابراین گذر بعدی در ۱۳ نوامبر ۲۰۳۲ رخ خواهد داد- از دستش ندهید!
![]() |
نمایی از گذرِ پیشینِ سیارهی تیر که روز ۹ می ۲۰۱۶ رخ داد. دربارهی این عکس اینجا بخوانید: * نقطه سیاهی که از برابر چهره خورشید گذشت |
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
Monday - sun - solar disk - Australia - Atlantic - transit - Pacific - Eclipse glasses - planet - H-alpha filter - hydrogen - magnetic filament
منبع: spaceweather
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر