ابرهای غولپیکر هیدروژن در کهکشان ام۳۳
![]() |
این تصویر در اندازهی بزرگتر |
به نظر میرسد کهکشان مارپیچی پرزرق و برق ام۳۳ بیش از سهم خود گاز برافروختهی هیدروژن دارد. ام۳۳ که یک عضو برجستهی گروه محلی کهکشانهاست، به نام "کهکشان سهسو" یا مثلثی هم شناخته میشود و در حدود ۳ میلیون سال نوری از ما دور است.
این نمای باشکوه ۲۵-تکهی تلسکوپی گسترهای به پهنای ۳۰ هزار سال نوری از درون این کهکشان را نشان میدهد و در آن، رنگ سرخ ابرهای یونیدهی هیدروژن یا همان مناطق HII (اچ۲) پررنگتر نمایانده شدهاند. مناطق اچ۲ در بازوهای مارپیچی گشادهی آن که به گرد هستهاش کهکشان پیچیدهاند پراکنده شده.
مناطق اچ۲ی غولپیکر کهکشان سهسو از جملهی بزرگترین پرورشگاههای شناختهی شدهی ستارگان، و جایگاه شکلگیری ستارگان کمعمر، ولی بسیار بزرگ و سنگینند.
پرتوهای شدید فرابنفشی که از این ستارگان پرجرم و درخشان میتابد گازهای هیدروژن پیرامون آنها را یونیده و باعث برافروختگی آنها و پدید آوردن این تابش سرخفام ویژه شده است.
این تصویر با همکاری تلسکوپهای زمینی و فضایی، از همگذاری دادههای پهنباند و باریکباند به دست آمده؛ دادههای پهنباند برای تهیهی تصویر رنگی کهکشان به کار رفته و دادههای باریکباند هم که با بهره از یک فیلتر هیدروژن-آلفا گرد آمده، نور نیرومندترین خط گسیلشیِ هیدروژن را ثبت کردهاند.
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
spiral galaxy - M33 - hydrogen - local group - Triangulum Galaxy - galaxy - HII region - spiral arm - core - stellar nursery - ultraviolet - broadband - narrowband - hydrogen-alpha - emission line - monochromatic
منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
پست کردن نظر