چهرهای که از برخورد دو کهکشان پدید آمده
![]() |
این تصویر در اندازهی بزرگتر |
کهکشانهای کیهان با برخورد به یکدیگر رشد کرده و دگردیسی مییابند. کشاکشهای گرانشی در این برخوردها باعث به راه افتادن ستارهزاییهای تازه و فعال شدن ابرسیاهچالههای کهکشانها میشود که به دگرگونی ساختار و پیکرهی آنها میانجامد. سرانجام کهکشانهای درگیر در این برخوردها به هم پیوسته و با هم یک کهکشان تازهی بزرگتر را میسازند که شاید هیچ همانندیای با سازندگان آغازین نداشته باشد.
بیشتر برخوردهای کهکشانی سر به سر نیستند- ولی انگار "آرپ-مادور ۲۰۲۶-۴۲۴" از این روال بیخبر است! [دو کهکشان عضو آن برخوردی سر به سر داشتهاند]. در ماه ژوئن، تلسکوپ فضایی هابل عکسی در طیف دیدنی (مریی) از این برخورد کیهانی گرفت. در این تصویر میبینیم که دو کهکشان به گونهای در هم پیچیده شدهاند که با هم نمایی مانند یک چهرهی ترسناک را پدید آوردهاند. کوژهای (برآمدگیهای) مرکزی دو کهکشان با درخشش خود مانند یک جفت چشم فراطبیعی در این چهره میدرخشند. آنها به نظر همسان و همانند میآیند، که نشان میدهد دو کهکشان تقریبا هماندازه هستند. گاز و غبار و ستارگانی که در فرآیند ادغام از دو کهکشان بیرون کشیده شدهاند اکنون یک ساختارِ حلقهای غولپیکر و آبیفام درست کردهاند که سر و بینی این چهره را ساخته.
ساختارهای حلقهای مانند این در استاندارد کیهانی زمان چندانی نمیپایند (دوام نمیآورند)- تنها حدود ۱۰۰ میلیون سال. بنابراین عکسی که هابل گرفته یک لحظهی بیمانند و کوتاه در زندگی آنها را نشان میدهد. با پیشرفت روند ادغام، این چهره هم به کلی از ریخت میافتد و دیگر نمیتوان آن را باز شناخت. تا یکی دو میلیارد سال دیگر هم دو کهکشان به طور کامل در هم ادغام شده و یک کهکشان یکپارچهی بزرگ تازه را خواهند ساخت.
سامانهی آرپ-مادور ۲۰۲۶-۴۲۴ (یا ایام ۲۰۲۶-۴۲۴) با فاصلهی ۷۰۴ میلیون سال نوری از زمین، در راستای صورت فلکی جنوبی میکروسکوپ دیده میشود.
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
galaxy - star formation - supermassive black hole - Arp–Madore 2026–424 - Hubble Space Telescope - star - Microscopium
منبع: Astronomy.com
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
پست کردن نظر