اگر این سیاره کیوان است، پس حلقه‌هایش کجاست؟

اگر این سیاره‌ی کیوان (زحل) است، پس حلقه‌هایش کجاست؟
در سال ۱۶۱۲ که "زائده‌های" کیوان ناپدید شد، گالیله دلیلش را نفهمید. بعدها در همان سده بود که دریافتند این برجستگی‌های نامعمول کیوان در واقع حلقه‌هایی به گرد آنند و هنگامی که زمین از درون صفحه‌ی این حلقه‌ها می‌گذرد، از لبه دیده شده و به ظاهر ناپدید می‌گردند. دلیل ناپدید شدن هم اینست که صفحه‌ی حلقه‌های کیوان بسیار نازک است، با کلفتی نزدیک به ۱ کیلومتر که به طور نسبی از یک تیغ ریش‌تراشی هم نازک‌تر است.
در روزگار پیشرفته‌ی ما، فضاپیمای روباتیک کاسینی که از ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۷ در مدار کیوان بود بارها از درون صفحه‌ی حلقه‌های آن گذشت.
اکنون ستاره‌شناس آماتور و علاقمند اسپانیایی، فرناندو گارسیا ناوارو، با واکاوی بایگانی گسترده و برخطِ عکس‌های خام کاسینی، رشته نماهایی مربوط به گذر این فضاپیما از درون صفحه‌ی حلقه‌ها که در فوریه‌ی سال ۲۰۰۵ ثبت شده بودند را از این بایگانی بیرون کشیده.
گذشتن زمین از درون صفحه‌ی حلق‌های کیوان در سال ۱۹۹۵ وعکسی که تلسکوپ فضایی هابل در ۲۲ می آن سال از همین وضعیت کیوان گرفت. دو تا از ماه های این سیاره هم در عکس دیده می‌شود
تصویری که اینجا می‌بینید دستاورد خیره‌کننده‌ی او از این واکاوی است که با برش دیجیتالی و در رنگ نمایشی به دست آمده. در این تصویر، صفحه‌ی نازک حلقه‌های کیوان به رنگ آبی، و نوارها و ابرهای لایه‌ی بالایی جو آن هم به رنگ طلایی دیده می‌شود.
جزییات ساختار حلقه‌های کیوان را می‌توان در همین عکسِ سال ۲۰۰۵، از روی سایه‌های تیره‌ای که روی بخش بالایی سیاره انداخته‌اند شناسایی کرد. دو ماه از ماه‌های این سیاره -دیونه و انسلادوس- هم مانند برآمدگی‌هایی در حلقه‌های آن دیده می‌شوند.

--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:

واژه‌نامه:
Saturn - Galileo - Earth - ring plane - edge-on - razor blade - Cassini spacecraft - Spanish - Fernando Garcia Navarro - moon - Dione - Enceladus

منبع: apod.nasa

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه