زمانِ آخرین وعده خوراکی کهکشان به کمک یک ستاره تعیین شد
![]() |
برخورد راه شیری میلیاردها سال پیش با کهکشان گایا-انسلادوس ادغام شد |
اکنون دیگر میدانیم کهکشانمان آخرین وعدهی خوراکیاش را کی خورده. راه شیری ما کهکشانی به نام گایا-انسلادوس را در رویدادی که شاید بزرگترین ادغام کهکشانی در زندگیاش بوده بلعید و اکنون اخترشناسان به کمک یک تکستاره به شناخت بهتری دربارهی زمان این رویداد رسیدهاند.
در سال ۲۰۱۸، اخترشناسان با بهره از دادههای فضاپیمای اروپایی گایا، و پس از بررسی حرکت برخی از ستارگان در مدارهایی سوسیس-مانند پی بردند که راه شیری کهکشان دیگری را هم بلعیده بوده. آن ستارگان همچنین دارای همنهش شیمیایی اندکی متفاوت با ستارگانی که از آغاز در کهکشان خودمان به دنیا آمدهاند بودند، چیزی که نشان میداد آنها باید از جای دیگری آمده باشند. [خبر کشف این رویداد را خوانده بودید: * راه شیری یک کهکشان دیگر را هم بلعیده بوده]
ویلیام چاپلین از دانشگاه بیرمنگام بریتانیا به همراه همکارانش برای تعیین زمانِ این ادغام کیهانی به رصد یک ستارهی درخشان به نام "نو ایندی" (ν Indi) به کمک ماهوارهی پیمایش فراسیارههای گذرندهی ناسا (تس) پرداختند.
آنها به کمک تس توانستند امواجی را که از درون پلاسمای سطح نو-ایندی میگذرند ببینند [این امواج خود را به شکل تغییر نور ستاره نشان میدهند-م]. چاپلین میگوید: «این امواج از ژرفای درون ستاره میگذرند، جایی که تغییرهای رخ داده در ساختار ستاره در گذر عمر آن بسیار چشمگیرند. این به ما شانسی بیمانند میدهد تا به قلب ستاره رفته و سن آن را اندازه بگیریم.» آنها دریافتند که این ستاره حدود ۱۱ میلیارد سال سن دارد.
دادههای رصدخانههای دیگر میداد که همنهش شیمیایی نو-ایندی با ستارگانی که در راه شیری به دنیا آمدهاند یکیست، پس آن هم باید بومی کهکشان خودمان باشد. ولی سرعت جابجایی آن بیش از چیزیست که از ستارهای با سرگذت آرام انتظار میرود، این یعنی که احتمالا در اثر بادها و آشفتگیهای ادغام راه شیری و گایا-انسلادوس شتاب گرفته است.
این دانشمندان نتیجه گرفتند که اگر نو-ایندی در هنگامهی اوج این ادغام کیهانی بوده، پس ادغام احتمالا دست بالا (حداکثر) حدود ۱۱.۶ میلیارد سال پیش آغاز شده بوده است. چاپلین میگوید: «این نشان میدهد که اگر گنجینهای از دادهها دربارهی یک تکستاره داشته باشیم چه کارهایی میتوانیم با آن انجام دهیم. همهی اینها به ما کمک میکند تا دربارهی چگونگی فرگشت کهکشان و چگونگی دگرگونی جمعیتهای ستارهای آن آگاهی به دست بیاوریم.»
گزارش این دانشمندان در نشریهی نیچر آسترونومی منتشر شده است.
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
Milky Way galaxy - Gaia-Enceladus - star - European Space Agency - Gaia - William Chaplin - University of Birmingham - UK - NASA - Transiting Exoplanet Survey Satellite - TESS - nu Indi - ν Indi - plasma - Nature Astronomy
منبع: نیوساینتیست
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر