بادبان نوری لیزری که توان پایدار کردن خود را دارد

موشک‌های معمولی با سوخت محدود کار می کنند و این سوخت در سفر به فضاهای دوردست می‌تواند به پایان برسد. یک جایگزین وجود دارد: از اوایل سده‌ی نوزده دانشمندان رویای ساختن فضاپیمایی با بادبان‌های نوری (یا فوتونی) را داشته‌اند که بتواند با دریافت نور خورشید به آرامی، ولی به مدتی بسیار بیشتر شتاب بگیرد. در ساختارهای پیشرفته‌تر، لیزرهای نیرومند زمینی می‌توانند به جای خورشید به کار روند.

پژوهشگران اکنون یک بادبان نوری تازه که در آزمایشگاه آزموده شده را معرفی کرده‌اند که می‌تواند خودش را پایدار کرده و با تابش یک باریکه‌ی لیزر از سامانه‌ی خورشیدی بیرون برود.

اگر این لیزر به اندازه‌ی کافی پرقدرت باشد می‌تواند مانند فواره‌ای که درپوش را به هوا پرتاب می‌کند، یک بادبان نوری را از زمین به فضا پرتاب کند. ولی کوچک‌ترین ناهمترازی میان بادبان و باریکه‌ی لیزر می‌تواند فضاپیما را مارپیچ‌وار از کنترل خارج کند.

در این بادبان نوری با تغییر موادی که نور لیزر را به نیروی پیشرانش تبدیل می‌کنند، شانس این ناهمترازی کاهش یافته. بیشتر بادبان‌های نوری تنها با بازتابانیدن نور، یک نیروی فشار پدید می‌آورند ولی در این بادبان تازه از فرآیند متفاوتی به نام پراش هم بهره گرفته شده که با خم کردن نور ورودی، یک نیروی جانبی پدید می‌آورد. اگر بادبان از مرکز باریکه‌ی لیزر کنار رود، این نیرو به طور طبیعی آن را هل داده و به سر جایش برمی‌گرداند.

بر پایه‌ی پژوهشنامه‌ای که ماه دسامبر در نشریه‌ی فیزیکال ریویو لترز منتشر شد، پژوهشگران توانسته‌اند یک پیش‌نمونه از این بادبان با پهنای چند سانتیمتری را در آزمایشگاه ساخته و آن را با وفقیت آزمایش کنند.

--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:

واژه‌نامه:
light sail - Earth - laser - solar system - reflect - Propulsion - different - Physical Review Letters

منبع: Astronomy.com

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه