ماهواره TESS نخستین سیاره زیستپذیرش را یافت
![]() |
صد سال نوری دورتر از ما سیارهای هست که شاید مناسب زندگی باشد. این سیاره با نام "توی-۷۰۰دی" (TOI 700 d) نخستین سیارهی هماندازهی زمین با دمای مناسب است که توسط ماهوارهی پیمایش اجرام گذرای ناسا (تس) یافته شده.
توی-۷۰۰دی به گرد ستارهای میچرخد که بزرگیاش ۴۰ درصد خورشید و دمایش نصف آنست. این سیاره به نسبت به ستارهاش نزدیک است و در منطقهای به نام منطقهی زیستپذیر (کمربند زندگی) پیرامون آن جای دارد، منطقهای به اندازهی کافی گرم برای وجود آب مایع روی سطح سیاره ولی نه آنچنان داغ که این آبها همگی بخار شوند. میزان نوری که این فراسیاره (سیارهی فراخورشیدی) از ستارهاش میگیرد ۸۶ درصد نوریست که زمین از خورشید دریافت میکند.
اعضای گروه تس این گزارش را در نشست انجمن اخترشناسی آمریکا که روز ۶ ژانویه در هاوایی برگزار شد ارایه کردند. امیلی گیلبرت از دانشگاه شیکاگو میگوید توی-۷۰۰دی یکی از بهترین هدفها برای رصدهای بیشتر است تا بدانیم آیا به راستی شرایط مناسب برای زندگی را دارد یا نه.
پس از آن که تس توی-۷۰۰دی را یافت، اخترشناسان به کمک تلسکوپ فضایی اسپیتزر ناسا سنجشهای دقیقتری روی اندازه و مدار آن انجام دادند. این رصدها نشان داد که این سیاره حدود ۲۲ درصد بزرگتر از زمینست و هر ۳۷ روز یک بار به گرد ستارهاش میچرخد.
گابریل انگلمان-سویسا از مرکز پروازهای فضایی گودارد ناسا در مریلند به همراه همکارانش ۲۰ شبیهسازی برای شرایط احتمالی روی سطح توی-۷۰۰دی و درون جو احتمالی آن انجام دادند.
او میگوید: «توی-۷۰۰دی در همهی این ۲۰ شبیهسازی یک نامزد قوی برای زیستپذیری بود. این سیاره در همهی شبیهسازیهای ما آب [مایع] روی سطحش را نگه میداشت، و در هیچ یک از شبیهسازیها دچار شرایط مهارناپذیر گلخانهای مانند ناهید نمیشد.»
در سیارهی ناهید (زهره) تبخیر آبها ابرهایی پدید آورد که گرما را در خود به دام انداختند و باعث انباشت دیاکسید کربن در جو شدند؛ و این به دماهای دوزخینی که امروزه در این سیاره میبینیم انجامید.
بر پایهی همهی این شبیهسازیها، توی-۷۰۰دی یک سیارهی سنگی (زمینسان) است و هوا (جو) دارد. جوزف رودریگز از مرکز اخترفیزیک هاروارد-اسمیتسونین در ماساچوست میگوید: «پرسشی که به جا میماند اینست که آیا این سیاره مانند سیارههای سنگیِ سامانهی خورشیدی است یا یک ریز-نپتون؟»
اگر یک ریزنپتون (سیارهی کوچک نپتونسان) باشد، باید به طور عمده از گاز باشد. ولی اگر سنگی باشد و جَوی به اندازهی کافی انبوه از گازهای پشتیبان زندگی از گونهی آشنای ما داشته باشد میتواند جایی خوب برای جستجوی نشانههای زندگی فرازمینی باشد.
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
planet - TOI 700 d - Earth - NASA - Transiting Exoplanet Survey Satellite - TESS - star - sun - habitable zone - exoplanet - American Astronomical Society - Hawaii - Emily Gilbert - University of Chicago - Spitzer Space Telescope - Gabrielle Engelmann-Suissa - Goddard Space Flight Center - Maryland - greenhouse - Venus - carbon dioxide - solar system - mini-Neptune - Joseph Rodriguez - Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics - Massachusetts - Neptune
منبع: نیوساینتیست
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر