انفجاری کیهانی در سال ۲۰۸۳ که با چشم هم دیده خواهد شد
![]() |
یک جفت ستاره که در رقصی کیهانی به سر میبرند در آستانهی برخورد به یکدیگرند. این دو با هم یک سامانهی دوتایی به نام "وی-پیکان" (V Sagittae) در صورت فلکی پیکان را ساختهاند و در درازنای سدهی گذشته تا ۱۰ برابر درخشانتر شدهاند. این دو باید در سدهی کنونی به هم برخورد کرده و انفجاری آنچنان درخشان پدید بیاوند که نورش با چشم نامسلح هم دیده شود.
وی-پیکان که حدود ۸۰۰۰ سال نوری از زمین فاصله دارد، از یک کوتولهی سفید (هستهی فشردهی یک ستارهی مرده) و یک ستارهی دیگر که چهار برابر پرجرمتر است تشکیل شده. همچنان که این دو به گرد یکدیگر میچرخند پلاسما از این ستاره به کوتولهی سفید کشیده میشود و آنها به هم نزدیک و نزدیکتر میشوند.
بردلی شیفر از دانشگاه ایالتی لوییزیانا به همراه همکارانش عکسهایی که از ۱۸۹۰ تا به امروز از این سامانه گرفته شده بود را بررسی کردند و دریافتند که این دو ستاره دارند از آن هنگام تاکنون به طور نمایی روشنتر میشوند [درخشش آنها رشدی نمایی داشته است].
آنها با مدلسازیِ این روشنتر شدن پی بردند که دو ستاره دارند به سرعت به هم نزدیک میشوند و چرخششان به گرد یکدیگر سریع و سریعتر میشود. بر پایهی محاسبهی این دانشمندان، ستارگان وی-پیکان در حدود سال ۲۰۸۳ به هم برخورد خواهند کرد و انفجاری سهمگین پدید خواهند آورد. شیفر دستاوردهای این پژوهش را در نشست انجمن اخترشناسی آمریکا که روز ۶ ژانویه در هاوایی برگزار شد ارایه کرد.
شیفر در یک نشست خبری گفت: «سرنوشت وی-پیکان گریزناپذیر است. گاهشمار خود را تنظیم کنید»
در واپسین هفتههای چرخش مارپیچیِ این دو ستاره به گرد هم، بیشترِ جرم ستارهی معمولی از آن کشیده و به کوتولهی سفید افزوده شده و سرانجام به هم پیوسته و یک تکستارهی غولپیکر را خواهند ساخت.
انفجاری که در این هنگام رخ میدهد احتمالا نوری پدید میآورد که از همهی ستارگان آسمان شب درخشانتر خواهد بود، دستکم به اندازهی درخشش ستارهی شباهنگ (شعرای یکانی، ستارهای که درخشانترین ستارهی آسمان زمینست) و حتی چه بسا به درخشندگی سیارهی ناهید. این درخشش تا حدود یک ماه بر جا خواهد بود و سپس رو به کاهش خواهد گذاشت.
شیفر میگوید: «ما از زمان ابرنواختر کپلر در سال ۱۶۰۴ تاکنون یک [انفجار نور موقت] در آسمان که تا این اندازه روشن باشد نداشتهایم. [در آن هنگام] میتوانید در آلودگی نوری شهرها هم به آسمان نگاه کنید و ستارهای تازه را در آن ببینید.»
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
star - binary - V Sagittae - constellation Sagitta - white dwarf - plasma - Bradley Schaefer - Louisiana State University - American Astronomical Society - Hawaii - Sirius - Venus - Kepler’s Supernova
منبع: نیوساینتیست
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر