ابرهای صدفی رنگارنگ در آسمان سوئد

بیشترِ این چشم‌اندازِ آسمان و کوهستان که در روز ۳ ژانویه از جایی نزدیک تندالن سوئد گرفته شده را مو‌ج‌هایی زنده و درخشان از ابرهای رنگین‌کمانی پوشانده است.
اینها ابرهایی‌اند که به نام‌هایی مانند ابرهای صدفی یا ابرهای مادر مرواریدی و نیز ابرهای رنگین‌تاب شناخته می‌شوند و پدیده‌هایی کمیابند.
ولی این جلوه‌های زیبا در زمستان امسالِ نیمکره‌ی شمالی، در عرض‌های بالایی زمین نمایشی چشمگیر و فرامش‌نشدنی داشته‌اند.
این ابرها که گونه‌ای از ابرهای پوش‌سپهری قطبی (استراتوسفری قطبی) یا پی‌اس‌پی‌ها هستند زمانی پدید می‌آیند که هوا در لایه‌ی پوش‌سپهر جو -جایی که به طور عادی بی‌ابر است- بیش از اندازه سرد شود:
پوش‌سپهر که میزبان لایه‌ی ازون است به طور معمول جایی بدون ابر و کاملا ترانما (شفاف) است. این لایه بسیار خشک است و مولکول‌های آب در آن از هم بسیار جدا هستند. ولی اگر دما تا ۸۵- درجه‌ی سانتیگراد پایین بیاید، این مولکول‌ها ناگهان آغاز به نزدیک شدن به هم و انباشته شدن کرده و بلورهایی از یخ می‌سازند که همان پی‌ا‌س‌پی‌ها را پدید می‌آورند.
آنها در فراز بسیار بالا، ۱۵ تا ۲۵ کیلومتری سطح زمین هستند و از همین رو حتی پس از غروب آفتاب یا پیش از طلوع آفتاب روی زمین می‌توانند از نور خورشید بدرخشند.

--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:

واژه‌نامه:
iridescent - Tanndalen - Sweden - nacreous cloud - mother-of-pearl cloud - latitude - polar stratospheric cloud - stratosphere

منبع: apod.nasa

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه