تازهترین یافتهها از شهابسنگی که در آلمان به زمین افتاد
![]() |
سیارهشناسان، پرفسور اتدی بیشاف (سمت چپ) و مارکوس پتزک با شهابسنگ فلنسبورگ در برابر میکروسکوپ الکترونی روبشی- تصویر بزرگتر |
در نیمههای سپتامبر سال گذشته پدیدار شدن یک گوی آتشین در آسمان و به دنبالش صدای انفجار، صدها نفر از بینندگان در شمال آلمان را شگفتزده کرد. دلیل این رویداد ورود یک شهابواره به جو زمین و سوختن آن بود. یک روز بعد، یکی از شهروندان فلنسبورگ تکه سنگی به وزن ۲۴.۵ گرم با پوستهی گدازش تازه و سیاه روی چمنهای باغش پیدا کرد [* چگونه یک شهابسنگ را از سنگهای معمولی بازشناسیم؟].
دیتر هایلاین، هماهنگکنندهی بخش آلمانی شبکهی آتشگوی اروپا در مرکز هوافضای آلمان در آوگسبورگ بیدرنگ این سنگ را به عنوان یک شهابسنگ شناسایی کرد و آن را به کارشناسان در "بنیاد سیارهشناسی" دانشگاه مونستر آلمان سپرد. از آن هنگام تاکنون پرفسور ادی بیشاف و دانشجوی دکترا، مارکوس پتزک بررسیهای کانیشناسی و شیمیایی را روی این سنگ انجام دادهاند. اکنون حدود ۱۵ دانشگاه و بنیاد پژوهشی در آلمان، فرانسه، و سوییس در این همکاری علمی شرکت دارند.
نخستین یافتههای پژوهش نشان میدهد این شهابسنگ -که به نام جایی که در آن افتاده بود، "شهاب فلنسبورگ" نامیده شده- از خانوادهی بیاندازه کمیابی از کندریتهای کربندار است. بررسیهای انجام شده با میکروسکوپ الکترونی رویشی ثابت کرد که دربردارندهی کانیهاییست که در آغاز تاریخ سامانهی خورشیدی در حضور آب روی خردهسیارههای کوچک تشکیل میشدند، به ویژه کربناتها و سیلیکاتهای ورقهای. بنابراین، این گونه از اجرام مادریِ آغازین را میتوان به عنوان بلوکهای ساختمانی احتمالی زمین در نظر گرفت که آب را به اینجا آوردند.
![]() |
شهابسنگ فلنسبورگ- تصویر در اندازهی بزرگتر |
ادی بیشاف میگوید: «شهابسنگ فلنسبورگ در ردهی بیاندازه کمیابی از شهابسنگها جای میگیرد و تنها شهابسنگی از این رده است که در آلمان افتاده و ثابت میکند که ۴.۵۶ میلیارد سال پیش اجرام کوچک فراوانی با ذخیرهی آب مایع در سامانهی خورشیدیِ جوان وجود داشتهاند. شاید چنین اجرامی آب را هم به زمین آورده باشند.»
آگاهیهای بیشتر:
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
Germany - meteoroid - Earth - Flensburg - fusion crust - Dieter Heinlein - German - European Fireball Network - German Aerospace Center - meteorite - Augsburg - Institut für Planetologie - Münster University - Addi Bischoff - Markus Patzek - France - Switzerland - carbonaceous chondrite - electron microscopi - mineral - sheet silicate - carbonate - planetesimal - solar system
منبع: sciencedaily
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر