سحابی سهتکه از چشم تلسکوپ اسپیتزر
![]() |
این تصویر در اندازهی بزرگتر |
سحابی سهتکه یا ام۲۰ (مسیه ۲۰) جرم بسیار شناخته شدهای در صورت فلکیِ پر از سحابی کمان (قوس) است و آن را به سادگی میتوان با یک تلسکوپ پیدا کرد.
این سحابی با پهنای ۳۰ سال نوری و فاصلهی حدود ۵۵۰۰ سال نوری یکی از هدفهای محبوب برای رصدگران در صورت فلکی پر از سحابیِ کمان است.
ام۲۰ به این دلیل به نام سهتکه خوانده شده که در طیف دیدنی (مریی)، پیکرهاش با رگههای تیره و ماتِ غبار به سه تکه بخش شده است. ولی در این نمای فروسرخ که ژرفای درون این سه بخش را هم آشکار کرده، رشتههایی از غبارهای برافروخته به همراه ستارگان نوزاد نیز در آن نمایان شده است.
این تصویر زیبای رنگ زیف (رنگ کاذب) را تلسکوپ فضایی اسپیتزر ناسا گرفته. اخترشناسان از دادههای تصویری فروسرخ اسپیتزر برای شمردن ستارگان نوزاد و جنینهای ستارهای در این پروشگاه فریبندهی ستارهای بهره میگیرند. این اجرام که هنوز در پیلههایی از گاز و غبارِ زایندهی خود پنهانند، در نور دیدنی (مریی) دیده نمیشوند ولی با طیف فروسرخ میتوان پیلههایشان را شکافت و درونشان را دید.
تلسکوپ اسپیتزر که در سال ۲۰۰۳ به فضا رفته و در یک مدار خورشید-مرکز و از پیِ زمین جای داده شده بود کیهان را در طیف فروسرخ میکاوید. ماموریت علمی این فضاپیما در روز ۳۰ ژانویهی ۲۰۲۰ به پایان رسید.
-------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژه نامه:
Trifid Nebula - Messier 20 - M20 - constellation Sagittarius - visible light - infrared - star - false-color - Spitzer Space Telescope - embryonic star - stellar nursery - Earth-trailing - solar orbit
منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر